Després d'una campanya extraordinària i complexa amb el candidat, Oriol Junqueras, a la presó, Esquerra ha volgut carregar de simbolísme la seva darrera jornada de la cursa electoral. Al matí, la campanya republicana s'han desplaçat a Estremera i ha denunciat a la porta del centre penitenciari l'empresonament de Junqueras, i la resta de dirigents independentistes. Al vespre, ERC ha convocat la darrera cita a Sant Vicenç dels Horts, la ciutat on viu Junqueras i on va ser alcalde. Allà la reivindicació de la figura del vicepresident ha quedat en mans de tots els membres del Govern que han patit la repressió de l'Estat, però especialment a càrrec de la secretària general, Marta Rovira, que ha descarregat en la seva entusiasta defensa del candidat tota la tensió d'aquests quinze dies de cursa electoral.

"Tenim tot el dret a guanyar, és bo que guanyem", ha assegurat la veu de Junqueras a través d'un vídeo que resumia les seves declaracions a Rac1, per les quals se li ha obert un expedient al centre penitenciari, i que els presents han acollit amb crits d'"Oriol president". Des de la primera fila i des de l'escenari muntat a l'aire lliure, desafiant les temperatures, al parc del Mamut Venux de Sant Vicenç seguien les intervencions, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els consellers Carles Mundó, Dolors Bassa i Raül Romeva. També, l'esposa de Junqueras.

WhatsApp Image 2017 12 19 at 19.34.09

Ha tancat l'acte Marta Rovira que ha explicat que aquest matí a Estremera ha estat gairebé dues hores parlant amb Junqueras -"l'últim dia de campanya i el primer dia que hi he pogut parlar. Això no és democràcia", ha denunciat-.

La dirigent republicana, que ha apel·lat al "junquerisme és amor" que ha popularitzat el vicepresident, ha assegurat que ERC "no falla ni fallarà mai als seus compromisos, i que és per aquesta raó la que ha provocat que Junqueras estigui tancat a la presó.

Rovira ha explicat que quan Junqueras va ser candidat a l'alcaldia "l'esquerra que fa massa anys que governa al Baix Llobregat i està massa instal·lada en aquests ajuntaments va dir que no se'n sortiria"  i quan va encapçalar la vicepresidència "la burgesia que fa massa anys que està instal·lada en governar en aquest país també va dir que no se'n sortirien". "Sabeu què va fer Junqueras? Donar una lliçó a l'Ajuntament i al Govern de la Generalitat", ha proclamat, reclamant els presents que aplaudissin.

"No és aquí perquè no només l'esquerra del Baix Llobregat s'ha donat compte que té un contrincant, no és aquí perquè la burgesia d'aquest país també ha vist que té un contrincant, perquè el govern espanyol, les elits, els oligopolis d'aquests governs també s'han donat compte que Oriol Junqueras és canvi, esperança, justícia social", ha proclamat.

La secretària general, que ha assegurat que el vicepresident ha quedat "esparverat" en conèixer les declaracions de Josep Borrell i Soraya Sáenz de Santamaría, ha reivindicat construir la República des de la diversitat i cosint consensos. "Aquesta és la base del país. Per nosaltres, la diversitat és riquesa", ha assegurat Rovira.

No a un govern de C's

Abans de Rovira ha intervingut la presidenta del Parlament, que ha insistit que ERC representa el vot útil per decidir si guanya "la llibertat o la repressió". "No permetrem que governi aquest país aquells que van néixer per dividir-nos", ha assegurat en referència de Ciutadans a qui ha acusat de néixer per atacar l'escola catalana.

Els consellers Carles Mundó, Dolors Bassa i Raül Romeva han pujat a l'escenari plegats. Mundó ha explicat que va compartir durant 32 dies la vida amb Junqueras a Estremera, "16 hores al dia tancats en una cel·la d'onze metres quadrats", i ha cridat a aconseguir la victòria del líder d'ERC. "Li vam prometre i ho farem. Ho farem per moltes raons però també per ell", ha assegurat a més d'emplaçar a votar en memòria de l'1-O, per l'escola catalana i "contra aquells pocavergonyes que presumeixen d'haver posat els adversaris polítics a la presó".

Bassa ha lamentat la desigualtat de condicions en què ha hagut de concórrer ERC a les urnes i ha mostrar l'orgull de pertànyer a Esquerra, però també ha volgut expressar un sentiment d'esperança. "Oriol, seguim i seguirem. Tu ja m'entens que diuen les pancartes", ha conclòs.

Romeva ha agraït als republicans que "malgrat la tristor" han sabut fer allò que reclamava Junqueras, lluitar per aconseguir la victòria el 21-D. El conseller ha agraït el suport a les seves famílies i a la secretària general, Marta Rovira, "per posar la cara, per posar les mans, les llàgrimes, la suor i aquest amor tan gran que Junqueras ens demostra cada dia", ha explicat.

Previament han estat Meritxell Serret i Toni Comín els que han fet una intervenció en directe des de Brussel·les. "Estem amb vosaltres, estem amb l'Oriol i tots portem sempre el missatge de l'Oriol, aquí i arreu", ha assegurat Serret, que ha garantit que Catalunya ja no és només un afer intern d'Espanya i que el món contempla el que està passant.

"La Neus [esposa de Junqueras] em va dir, l'Oriol és fort com una mala cosa", ha assegurat Comín que ha situat Junqueras com a exemple per a la "batalla de resistir la repressió i seduir els nostres conciutadans".

El president del Baix Llobregat

El primers a pujar a l'escenari han estat els diputats Joan Tardà que ha començat la seva intervenció anunciant que tenia cinc minut "per enviar un telegrama a la senyora Arrimadas". A partir d'aquí li ha explicat a la líder de Ciutadans des de l'escenari que sense el Baix Llobregat no s'hauria conquerit la jornada de 8 hores; l'any 36 no s'haria plantat cara al feixisme; no hi hauria hagut lluita obrera i nacional; no s'hauria salvaguardat la llengua catalana; sense el municipalisme la comarca estaria tan trinxada com ens la van deixar els franquistes el 1975 "quan va morir la bèstia". "Sense el Baix Llobregat no es podrà construir la República de Catalunya", ha exclamat per advertir que ara, tindrà un nou orgull, "que el president de la Generalitat serà del Baix Llobregat". 

També Gabriel Rufián tenia un missatge per Ibex Arrimadas: "Ells han fet de les presons la nostre pitjor malson, fem de les urnes la seva".