ERC aconsella al govern de Pedro Sánchez valentia i "afrontar amb coratge suficient" la situació que viu Catalunya. Així ho ha subratllat la portaveu del partit, Marta Vilalta, en la roda de premsa prèvia a la reunió de l'executiva que els republicans celebraran aquesta tarda. La dirigent republicana ha replicat a les declaracions del president espanyol d'aquest matí que el referèndum que cal convocar és sobre l'autodeterminació no sobre l'autogovern i ha reiterat l'aposta dels republicans pel diàleg i la negociació amb l'Estat.

"No hem fet les mobilitzacions dels darrers anys per més autogovern o un nou Estatut. El que reclama la població és portar a votació la qüestió de fons, el dret a l'autodeterminació, que Catalunya esdevingui un país independent, és sobre aquesta qüestió que reclamam una solució", ha advertit.

Per aquesta raó, ha reclamat "que el govern espanyol sigui valent i afronti el que li demana la ciutadania d'aquest país que poder decidir a través de les urnes i els vots el futur que vol".

Vilalta ha assegurar que els republicans no canviaran l'estratègia com han fet sempre, a partir del diàleg i la negociació. "Seguim dient que seguim apostant pel diàleg i la negociació i defensar el dret a l'autodeterminació del nostre país des de les institucions, el Govern i les mobilitzacions", ha assegurat.

Ha subratllat la conveniència que les forces independentistes avancin des de la unitat d'acció i l'estratègia conjunta i ha evitat confirmar que hi hagi un acord en relació a la suspensió dels diputats empresonats i exiliats, entre els quals Carles Puigdemont. "No tenim novetats concretes sobre resolució aquest debat. S'hi ha anat treballant en diverses ocasions. No puc confirmar la resolució concreta", ha explicat.