El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha proposat com a solució a l'actual conflicte entre Catalunya i Espanya oferir "un referèndum d'autogovern, no d'autodeterminació," assegurant que en aquests moments, "el que està en joc a Catalunya no és la independència, és la convivència".

"Quan parlem d'autogovern parlem d'un nou Estatut", ha volgut aclarir el president del Govern espanyol, perquè Catalunya "ara mateix té un Estatut que no va votar". Així doncs, sense concretar-ne més, Sánchez proposa aprovar un "nou Estatut d'Autonomia" per a Catalunya.

Entrevistat a la Ser en l'inici del curs polític, Sánchez ha insistit que el seu Executiu afronta la crisi a Catalunya amb "la llei i una voluntat inequívoca de dialogar", però alhora ha instat el president Torra "a obrir el diàleg amb l'altra meitat de Catalunya".

Transcendir la dinàmica de blocs

Insistint en la situació catalana, Sánchez ha volgut recordar que en el referèndum d'independència de l'1 d'octubre "va participar el 43 per cent", mentre que en les eleccions del 21 de desembre, forçades per la liquidació de l'autogovern català amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, va votar "el 79 per cent". Per això, Sánchez ha conclòs que "la societat catalana està dividida en dos blocs i que cal transcendir la dinàmica de blocs per resoldre-ho".

Per això, el president espanyol ha reiterat que el seu govern té "voluntat d'explorar totes les opcions per resoldre aquesta crisi, respectant la legalitat", fet que desmbocaria en una proposta de nou Estatut.

Sense pressa per a un nou 155

Quant a la possibilitat de celebrar un Consell de Ministres a Barcelona, Sánchez ha assenyalat que aquest tindria lloc entre "octubre i novembre", afegint que una eventual aplicació de nou de l'article 155 de la Constitució requereix uns fets que no s'han produït, ja que de moment només hi ha "retòrica inflamatòria per part dels independentistes".

Amb tot, ha assenyalat que l'independentisme "no ha de repetir els errors de la tardor de 2017", per afegir que "amb independència del que digui el president Torra, el govern d'Espanya no s'aixecarà de la taula de les comissions bilaterals".

Autonomia de la fiscalia

A més, Sánchez ha recordat a la Generalitat que la fiscalia té autonomia per fer la seva feina, després d'algunes peticions fetes des de l'Executiu català i l'independentisme perquè el ministeri públic canviï la qualificació i no acusi de rebel·lió els sobiranistes presos.

El president espanyol ha deixat clar que el seu govern ha de respectar l'autonomia del poder judicial, que l'autonomia de la Fiscalia General està recollida en la Constitució i que el que importa per resoldre la situació és aplicar "llei i diàleg".