La crisi del coronavirus ha accentuat les diferències entre ERC i el govern de coalició de Pedro Sánchez. Així s'ha vist en les últimes hores, quan els republicans han anunciat que votaran en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma, i així s'ha vist de nou en la sessió de control al Senat. La senadora Mirella Cortés ha retret a l'executiu central que hagi actuat "tard i malament" davant la pandèmia i que hagi optat pel llenguatge bèl·lic i no sociosanitari". 

A més, ha assegurat que s'ha demostrat la seva "vocació recentralitzadora" i ha defensat que això "no és una guerra sinó un crisi sanitària". També ha demanat el retorn de competències a la Generalitat i que s'acabi l'"ordeno i mano".

El govern nega recentralització de competències

Cortés s'ha expressat en aquests termes en una pregunta parlamentaria dirigida a la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, que s'ha defensat assegurat que no es poden tornar les competències que no s'han pres. A més, ha assegurat que l'estat d'alarma ha servit per "salvar vides" i ha assegurat que a ella i la majoria d'espanyols sí que la representen les Forces Armades.