"El rei emèrit Joan Carles I ha estat detingut minuts després d’arribar a Espanya, s’espera que en les pròximes hores passi a disposició judicial". Així ha començat la seva intervenció en la sessió de control del Congrés dels Diputats la portaveu adjunta d'ERC, Carolina Telechea, qui ha prosseguit: "Aquesta seria la notícia de les portades dels mitjans si l'Estat espanyol fos una democràcia plena". La diputada d'ERC ha carregat contra la tornada del Borbó i la passivitat del govern espanyol al respecte. Telechea ha afirmat que amb la visita de l'emèrit l'Executiu de Pedro Sànchez ha "iniciat una operació d'Estat", juntament amb La Zarzuela, per "blanquejar al rei emèrit". 

En la seva intervenció, Telechea ha criticat el tracte que ha rebut Joan Carles I i ha comparat el seu retorn amb la pel·lícula Bienvenido, Mister Marshall. La diputada d'ERC ha assenyalat que a més l'emèrit ha tornat amb jet privat, tot plegat per, a parer seu, desafiar i riure's "a la cara del seu propi fill". La repassada a Joan Carles I no s'ha limitat a les seves accions actuals, sinó a la història del seu llinatge. "La corrupció està en l'ADN dels Borbons", ha afirmat i ha recordat el passat corrupte d'altres monarques com Isabel II o Alfons XIII. 

Telechea ha subratllat que tot plegat demostra que "el problema no són les clavegueres de l'Estat, sinó que l'Estat és la claveguera". També ha acusat el PSOE de deixar-se "segrestar per les dretes espanyoles" i ha retret a Unidas Podemos la seva inacció. La intervenció de Telechea no ha estat ben rebuda pel ministre de la Presidència, Félix Bolaos, a qui es dirigia la seva pregunta, ni per la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. 

La resposta de Batet i Bolaños

Les paraules de Telechea han aixecat polseguera. Per Batet han faltat el respecte a les institucions espanyoles, per la qual cosa, després que la diputada d'ERC finalitzes la seva intervenció ha sentenciat que algunes parts del seu discurs seran retirades del diari de sessions "per respecte a la institucionalitat democràtica". No ha concretat quines parts de la intervenció de la diputada acabaran sent retirades. 

Per la seva banda, Bolaños ha insistit a dir que cal "diferenciar entre la institució i els comportaments personals" i ha assegurat que considera que Joan Carles I hauria de donar explicacions. El ministre ha defensat la tasca del govern espanyol en relació amb la casa reial, i ha afirmat que tots dos organismes treballen  "reforçar la transparència, el retiment de comptes i l'exemplaritat" de la monarquia.