"La campanya electoral ja ha començat de facto". Així de clar i contundent ha començat la roda de premsa el número dos d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, qui repeteix candidatura juntament amb el cap de llista, Gabriel Rufián. Precisament, Rufián ha reconegut que caldrà de nou mobilitzar el vot independentista en la convocatòria imminent del 26-J. "Haurem de demostrar que cada vegada que vota l'independentisme, guanya" perquè, en cas contrari, l'endemà "l’unionisme farà la lectura que el suflé baixa", ha advertit. 

En aquest sentit, assegura que ara mateix l'escenari és molt millor per a ERC perquè durant aquests mesos de treball tant al Congrés com al Senat, els republicans han consolidat la seva "marca". Per aquest motiu, possiblement, els republicans han tallat de cop el debat de la llista unitària amb CDC. "La llista civil i transversal ja existeix, és la d'ERC", ha puntualitzat Rufián. Un missatge directe al líder convergent a la Cambra baixa, Francesc Homs, i a les plataformes civils que reclamen aquesta unitat d'acció de les forces independentistes.  

No obstant, el cap de llista, encara virtual, ha replicat que la unitat d'acció ja "existeix i a Madrid ho tenen molt clar", atès que republicans i convergents tenen el pacte de votar conjuntament en tot allò que té a veure amb el procés. De fet, Rufián ha tornat a utilitzar el mateix argument que ja van utilitzar en la campanya del 20-D: "Desitgem el millor a CDC, però desitgem que a nosaltres ens vagi millor". 

A nivell personal, Rufián no tindria cap problema que la CUP es presentés a les eleccions espanyoles. "M’agradaria que es reflectís la transversalitat del procés, seria molt bona notícia que un partit tan important i crucial com la CUP es presentés". No obstant això, la formació anticapitalista descarta totalment aquesta opció.