Discurs tou d'ERC amb Laura Borràs. La portaveu republicana Marta Vilalta ha sorprès amb un missatge poc contundent contra la presidenta suspesa del Parlament, després de la sentència del TSJC que l'ha condemnat a 4 anys i mig de presó i 13 anys d'inhabilitació a càrrec públic per delictes de prevaricació i falsedat documental durant la seva etapa a la Institució de les Lletres Catalanes. Mentre que la resta de formacions s'han atrevit a llançar una apel·lació directa perquè Borràs dimiteixi del seu càrrec, ERC ha optat per una altra tàctica, assenyalant que si fos una figura del seu grup "ja hauria plegat" perquè la lluita contra la corrupció "és un tema de principis". Un discurs enrevessat, però, que es tradueix igualment al desig de rellevar la juntaire.

Malgrat aquest reclam, però, els republicans també s'han plantat al costat de Borràs en alguns aspectes. Així, a diferència de la resta de grups que ja han obert la porta a debatre un candidat alternatiu --els comuns fins i tot han demanat una reunió formal de tots els partits a excepció de Vox--, ERC ha assenyalat que aquest plantejament no pot arribar fins que hi hagi sentència ferma. El motiu és el reglament del Parlament: l'article 24 subratllat que un diputat no pot perdre el seu escó fins a finalitzar el recorregut judicial de la defensa, de manera que els republicans aposten per aparcar aquest debat fins aleshores. "Defensem sempre el reglament, fins i tot en aquells casos que ens generin contradiccions". Ara bé, reconeixen que la Junta Electoral Central podria fer-ho saltar tot pels aires. Com ja ho van fer amb els casos de Quim Torra i Pau Juvillà, la seva intromissió --que ja han demanat Vox, Cs i el PP-- podria fer que Borràs perdés abans del previst la seva condició de diputada.

Marta Vilalta també ha discutit la severitat de la sentència. Com ha fet la seva companya de partit i expresidenta de la cambra Carme Forcadell, que l'ha titllat d'"absolutament desproporcionada", la portaveu s'ha pronunciat en la mateixa línia i ha lamentat la petició d'ingrés a presó. "No hauria d'entrar-hi", ha dit la republicana, taxativa. La petició d'indult que fan els jutges al govern espanyol és una opció per evitar el seu empresonament.

Un substitut independentista

En tot cas, i quan s'obri el debat sobre el relleu de Laura Borràs, ERC reitera que en cap cas ha de sortir del nucli independentista. El substitut podria ser dels republicans, dels juntaires o dels cupaires, però en cap cas algú del PSC. La voluntat és que aquesta situació generada pel cas Borràs serveixi per "construir un nou acord" que permeti decidir qui ocupa el càrrec, però sempre de la majoria independentista. "Hem de parlar entre els tres grups", ha dit Vilalta, obrint la porta a una entesa que, ara per ara, sembla difícil d'assolir per les contínues discrepàncies a l'espai.