Les grans conurbacions catalanes són els caladors on Esquerra Republicana tira l'ham per omplir la xarxa de vots independentistes el 14-F. El recorregut de la campanya dels republicans fa parada als grans nuclis urbans del país -Barcelona, Badalona, L'Hospitalet, Tarragona, Lleida o Terrassa-. Es tracta de ciutats escollides amb tota la intenció: llevat de les dues primeres, totes havien estat feus socialistes fins les darrers eleccions, quan ERC va aconseguir descavalcar el PSC després de dècades governant-hi.  

El comitè de campanya té clar que guanyar les eleccions a Catalunya dependrà dels bons resultats que puguin obtenir en aquests territoris. Per això, aquest dimecres, des de la cocapital del Vallès, Pere Aragonès ha presentat la seva candidatura com "l'única força que pot garantir alhora un govern progressista i independentista" que pugui obrir una "nova etapa". Per aconseguir-ho, ha demanat la mobilització del vot republicà per vèncer l'alternativa de la "via morta" o la "via VOX", que segons ell encapçala Salvador Illa. 

Una de les idees que s'esforcen per fer calar els republicans és que no és el mateix formar part d'un govern que presidir-lo. I això és el que aspira a fer Aragonès, liderar una coalició amb "tots aquells que pensen diferent" però que tenen en comú la defensa de l'amnistia i l'autodeterminació. "Deien que era impossible posar d’acord Junts i comuns, doncs els ha posat d’acord ERC", ha dit en referència a pactes municipals com els de Tarragona o Lleida i al pacte pels pressupostos de la Generalitat. 

Filosofia Guardiola

Si fa uns dies ERC es presentava com "la casa gran del país", avui ha manllevat una altra famosa metàfora convergent. La número dos de la llista, Laura Vilagrà, ha definit el seu partit com "el pal de paller de l'independentisme". Ho ha argumentat exposant que ERC és la formació "que ha integrat més nous independentistes a la causa". 

Per seguir amb la missió de muscular l'independentisme, Vilagrà, veïna de Santpedor com l'exentrenador blaugrana, s'ha entregat a la "filosofia Guardiola", basada en l'esforç i l'anàlisi del rival, perquè ERC pugui guanyar les eleccions. 

laura vilagra miting terrassa campanya   marc puig

Laura Vilagrà, número dos d'ERC. / Marc Puig

Vallenc d'adopció, Raül Romeva ha reaparegut a la campanya d'ERC per subratllar la necessitat que l'independentisme s'arremangui per persuadir i convèncer més enllà de les seves fronteres. Ho ha fet pendent del rellotge, ja que a quarts de nou havia de ser a Lledoners per tornar a dormir a la seva cel·la.

"Hi ha gent que encara no entén la importància d'escoltar la gent que no pensa com nosaltres", ha apuntat. El conseller d'Exteriors durant l'1-O i la DUI ha defensat el programa dels republicans, que aposta per no precipitar la desconnexió, sinó acumular forces i demostrar que l'independentisme pot superar successivament el 50% dels vots. Perquè, ha dit, "les lluites pel reconeixement internacional són lentes".

raul romeva miting terrassa campanya   marc puig

Raül Romeva ha reaparegut en campanya. / Marc Puig

Cap imputat ni condemnat per corrupció

Durant l'acte a Terrassa també ha pres la paraula el president del Parlament. Roger Torrent ha aprofitat el micròfon per picar el crostó a Laura Borràs. Sense anomenar-la, ha sortit al pas de les declaracions de la candidata de Junts, que en una entrevista a El País, ha dit que Junqueras està a la presó per corrupció

"ERC és un partit que no té cap imputat ni condemnat per corrupció, té dos presidents perseguits per rebel·lió per haver defensat la democràcia, però ni un sol cas de corrupció", ha sentenciat. 

A la imatge principal, Pere Aragonès saluda el públic amb el puny alçat en acabar el míting a Terrassa. / Marc Puig