Seguint la vella tècnica de la gota xinesa, Esquerra Republicana persisteix en el degoteig de denúncies contra la justícia espanyola i les seves derivades a instàncies europees. Si la setmana passada els republicans van fer arribar a diverses institucions un informe relatiu a la persecució oberta pel Tribunal de Comptes, aquest dijous ha seguit la pressió amb una carta dels seus eurodiputats al comissari europeu de Justícia, Didier Reynders. El mateix Carles Puigdemont, un dels perseguits, ha demanat també la implicació directa del Parlament Europeu i té previst denunciar el cas a la justícia belga. 

 

Diana Riba ―que a més de diputada europea és la parella de l'exconseller Raül Romeva― i Jordi Solé posen de manifest en el seu escrit que l'organisme fiscalitzador de l'Estat "no és un tribunal de ple dret", en tant que els seus membres no són jutges, sinó representants escollits pel Congrés i el Senat, amb majoria del PP i el PSOE. Alhora, alerten de la seva politització, assenyalen que molts dels que l'integren havien format part d'anteriors governs i resumeixen que al darrere del Tribunal de Comptes s'hi amaga una autèntica estructura sustentada en el "nepotisme". 

El vot particular

Després d'exposar la causa concreta oberta contra els 34 alts càrrecs dels governs Mas i Puigdemont ―ells dos inclosos, com també Junqueras, Romeva o Mas-Colell― per l'acció exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017, comparteixen amb el comissari el contingut del vot particular d'una de les membres del Tribunal de Comptes. María Dolores Genaro va qüestionar la sanció milionària imposada perquè considerava que no hi havia prou proves, que no s'havia sigut imparcial i que la resolució dictada traspuava exageracions. De fet, Genaro concloïa que la Generalitat no s'havia extralimitat del seu àmbit de competències. 

Per tot plegat, els eurodiputats d'ERC sol·liciten al comissari Reynders que intervingui urgentment per "aturar aquesta absurditat, protegir les vides, les propietats i la reputació de tots els encausats" i evitar a temps que siguin víctimes "d'un dany irreparable". 

El 21 de juliol, límit per les fiances

Justament d'aquí a una setmana, dimecres 21 de juliol, és la data límit perquè els afectats dipositin la fiança que els exigeix el Tribunal de Comptes i que es dispara fins als 5,4 milions d'euros. Per evitar que siguin embargats, el Govern ha impulsat un fons complementari de risc dotat amb 10 milions d'euros que ha de servir per avalar-los, com si es tractés d'una assegurança privada. 

A la imatge principal, Junqueras, Romeva i Bassa davant del Parlament Europeu / M. Puig