Restituït. El Govern de Pere Aragonès ha anunciat aquest dimarts diversos nomenaments, entre ells el d’Amand Calderó i Montfort (Barcelona, 1959), com a secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. Calderó va ocupar aquest càrrec amb els consellers d’Esquerra, Carles Mundó i Ester Capella, amb la qual va gestionar el trasllat dels 9 presos polítics a centres penitenciaris de Catalunya, els seus primers permisos, validats per la jutgessa de vigilància penitenciària, contra el parer de la fiscalia. Calderó va mantenir el càrrec només dos mesos amb la consellera Lourdes Ciuró (Junts), i un mes després de la llibertat dels presos polítics amb els indults parcials, concedits pel govern espanyol, el 23 de juny de 2021. La nova consellera de Justícia, Gemma Ubasart, que liderava Podem a Catalunya, també té com a número 2 un càrrec d’ERC, Jordi Martinoy, nomenat secretari general de Justícia, la setmana passada.

Calderó va presentar la seva dimissió a la consellera de Justícia el juliol de 2021, poc després que Ciuró situés un agent dels Mossos d’Esquadra, Cesar Galvan, com a director de presons, per sota de Calderó. Calderó és funcionari de carrera del cos superior d’administració de la Generalitat i ha desenvolupat la seva carrera professional als departaments de Benestar Social, Justícia, Interior, Vicepresidència i Presidència. En el lloc de Calderó, la consellera va posar l’advocat Sergi Blázquez, de l’entitat Drets. Des del juliol de 2021, Calderó ha estat coordinador del Sistema de Seguretat Pública al Departament d’Interior.

Els reptes a les presons catalanes

Calderó va deixar la direcció dels centres penitenciaris catalans amb una part dels sindicats del sector en peu de guerra, en un dels casos es van molestar perquè va ordenar que tots els funcionaris, especialment els de vigilància, realitzessin un curs per evitar el tractament degradant i la tortura a reclusos, com exigeixen els tractats internacionals. Calderó va començar a treballar a presons com a voluntari de Justícia i Pau i es coneix a fons el sistema. L’any passat, els sindicats van denunciar l'augment d'agressions a funcionaris a les presons, i van criticar la instrucció que ordenava un canvi en la reducció dels reclusos violents, i l’inici d’una prova pilot amb una cel·la acotxada. La consellera Ciuró va aturar la circular, amb la queixa de gran part de les entitats de drets humans, i va indicar que formaria un grup de treball per analitzar les noves contencions a reclusos violents i evitar lligar-los i emmanillar-los. Ciuró també va calmar els sindicats amb un acord per negociar el conveni col·lectiu i les jubilacions dels funcionaris de presons, aparcat durant anys. Les construccions de nous centres penitenciaris, com el centre obert de Barcelona, i la nova presó de dones, també seran projectes que reprendrà Calderó amb la nova consellera.

La secretària per a l’Administració de Justícia

Aquest dimarts també s’ha nomenat Iolanda M. Aguilar i Juncosa (Barcelona, 1970) secretària per a l’Administració de Justícia, en substitució d'Eusebi Campdepadrós. Aguilar és funcionària del cos tècnic superior de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i del cos de tramitació processal i administrativa, en excedència amb diferents càrrecs directius a Justícia. Augmentar la presència de la llengua catalana en els jutjats i fer respectar la preferència dels usuaris serà un dels seus principals reptes.