ERC s'ha tornat a reivindicar com l'opció independentista "útil" i ha alertat que "no s'hi val només a proclamar la República". "Cal sumar esforços i gent, i treballar per implementar-la", ha alertat la secretària general del partit, Marta Rovira, en clara referència a JxCat, que a través de la seva presidenciable, Laura Borràs, va prometre activar la declaració d'independència després del 14-F.

Participant telemàticament a l'acte que els republicans han celebrat aquest dilluns al Teatre Municipal de Balaguer (Noguera), Rovira també ha defensat el partit com una força útil i ha volgut posar com a exemple el suport als pressupostos espanyols del PSOE. "Els vam aprovar perquè ho fem tot per ajudar la gent. Si cal aprovar i negociar a fons els pressupostos per ajudar la gent, ERC ho farà. Què volíem? Que els pressupostos els decidissin el PSOE i Ciutadans?", ha argumentat. En aquesta línia, la dirigent d'ERC ha avançat que faran el mateix amb els fons europeus "perquè és moment de fer inversions, no retallades".

Segurament el concepte d''utilitat' és un dels que més ha fet servir ERC en aquesta campanya i la candidata per Lleida, Marta Vilalta, ha volgut emfatitzar-lo. "Hem de ser útils per superar la situació de complexitat que ens ha deixat la pandèmia", ha dit, i ha afegit que el seu partit també és "útil per culminar el procés cap a la República".

roger torrent - marc puig

Foto: Marc Puig (ERC)

"Perquè és la millor manera d'ajudar la gent", ha aclarit. Vilalta també ha contraposat el projecte republicà amb el del PSC i també amb el dels seus socis del Govern. "Volem acabar amb l'alternança sociovergent i ERC és l'únic canvi possible. Volem liderar aquest país i la nova etapa que comença, sense excuses", ha apuntat. Finalment, ha fet una crida a votar per evitar que "se'n surtin aquells que ens volen derrotar amb una operació d'estat".

L'acusació al PSC

El president del Parlament i número 3 d'ERC per Barcelona, Roger Torrent, ha retret al PSC que es plantegi acceptar els vots de Vox per a una presumpta investidura. "El nostre compromís antifeixista és irrenunciable. Com pot ser que el PSC es plantegi utilitzar els vots de l'extrema dreta racista, masclista i homòfoba?", s'ha preguntat. Per al president de la Cambra catalana només hi ha dos projectes possibles després del 14-F: "O aquells que volen una República catalana per a tothom o aquells que només pensen en els interessos de les elits".

De fet, aquest mateix dilluns, el candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha reclamat en una entrevista a TVE el seu "dret a reclamar la majoria" per poder "governar a la cambra de Catalunya". Ho ha fet després de ser preguntat sobre si es negaria a acceptar el suport de Vox.

El conseller d'Exteriors, Bernat Solé, inhabilitat per la seva actuació com a alcalde d'Agramunt durant l'1-O, ha lamentat que la repressió "no és útil" i ha reflexionat que el fet que "molta gent no se sentís interpel·lada a anar a votar l'1-O ens hauria de fer pensar i avançar". "Perquè el que defensem que és bo per a nosaltres ho és per a tothom", ha dit. Ha afegit que el 14-F meses i col·legis electorals estaran preparats i ha al·legat que el Govern "porta mesos treballant-hi".