El president Pere Aragonès ha confirmat que enguany no assistirà a la manifestació de la Diada 2022, en considerar que es tracta d'una mobilització contra els partits i les institucions. I l'allau de reaccions no s'ha fet esperar. Fins al punt que Esquerra Republicana ha hagut d'aclarir en un comunicat que, com a partit, sí que estarà present a la concentració amb alguns dels seus dirigents. De moment, l'única que ha confirmat la seva presència és l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'assistència dels consellers d'ERC continua sent una incògnita a nou dies de l'Onze de Setembre.

​Ha estat aquest matí quan fonts del Govern han informat que el president Aragonès no participaria d'una manifestació que demana fer "foc nou a les institucions" i passar per davant dels partits. Segons aquestes fonts, la manifestació va justament contra institucions i partits, no contra l'Estat espanyol, i per tant no seria coherent la presència del cap del Govern. Per tant, Aragonès limitarà la seva participació a altres esdeveniments, com l'ofrena a Rafael Casanova i Sant Boi de Llobregat o l'acte institucional de la Diada a Montjuïc.

En un comunicat posterior, els republicans han recordat que "com sempre", estaran presents "a tots els actes de la Diada Nacional del nostre país" i que també, com és habitual, n'organitzaran un de propi. I afegeixen: "Ens agradaria que qualsevol entitat que convoca una manifestació ho faci a favor de la independència i no en contra dels independentistes. Esquerra Republicana, com sempre, anima a participar de tots els actes i manifestacions, tant és així que, a la manifestació de la tarda, membres de la direcció, càrrecs electes, militància hi participaran, com ja ha confirmat la presidenta Carme Forcadell".

L'ANC respon

L'ANC, entitat organitzadora de la manifestació, no ha trigat a reaccionar. Des de l'Assemblea adverteixen que les acusacions del president no són encertades i lamenten la seva decisió. En un comunicat, l'entitat presidida per Dolors Feliu manté que la de la Diada és "una mobilització en positiu per la independència" que busca ser reivindicativa, alhora que pacífica i democràtica. Amb això, asseguren que no es posa ningú en el punt de mira. "No es convoca contra ningú, però no avalem l'autonomisme", diuen. "Ha de ser una exigència i una normalitat democràtica que els ciutadans i els seus representants es trobin al carrer, i lamentem que en aquesta ocasió no es pugui fer amb el president de la Generalitat".