ERC vol que la Comissió Europea valori si les paraules de l’expresident espanyol Felipe González —que va demanar al PSOE que no cedís al “xantatge” de “minories en vies d’extinció”, en referència als eventuals pactes amb l'independentisme català per investir Pedro Sánchez— poden suposar un “discurs d’odi contra Catalunya”. L’eurodiputada republicana Diana Riba ha enviat una pregunta parlamentària a l'executiu europeu en què denuncia que les paraules de González “inciten sense cap dubte a l’odi cap a la comunitat catalana i unes conviccions polítiques legítimes i democràtiques” i inquireix sobre si poden suposar una vulneració de l’article 21 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE. A més, també pregunta si la CE creu que aquest tipus de declaracions s’haurien de “criminalitzar” a escala europea.

El discurs d’odi contra Catalunya s’ha normalitzat a l’estat espanyol. Però cal continuar denunciant-lo, especialment a la UE, on estem legislant per regular aquest crim en l’àmbit europeu”, ha afirmat Diana Riba en un missatge a Twitter. En concret, Riba demana a la CE pronunciar-se sobre si paraules com les de l’expresident espanyol del PSOE podrien encabir-se en un futur delicte d’incitació a l’odi en l’article 83 dels tractats. 

En concret, les dues preguntes que Riba ha enviat a la Comissió Europea són "Creu la Comissió que tals declaracions van en contra de l'article 21 de la carta de drets fonamentals de la UE?" i "Pensa la Comissió que expressions d'aquest tipus haurien de criminalitzar-se en l'àmbit europeu després d'una futura introducció dels delictes d'incitació a l'odi i els delictes d'odi en l'article 83 TFEU?". "Cal continuar denunciant-lo [el discurs d'odi contra Catalunya], especialment a la UE, on estem legislant per regular aquest crim", ha afirmat Riba, que ha qualificat les paraules de González de "indecents i condemnables". 

"Minories en vies d'extinció"

El discurs al qual remet l'eurodiputada d'ERC és el que va fer l'expresident espanyol i exlíder del PSOE Felipe González va fer en un acte aquest dimecres per presentar a l’ateneu de Madrid el nou llibre del seu exnúmero 2, Alfonso GuerraLa rosa y las espinas (2023)en el qual va criticar durament l'actual cúpula dels socialistes —és ben coneguda l'animadversió que té contra Pedro Sánchez— per pactar amb l'independentisme català a canvi del suport per la investidura i per valorar l'amnistia pels encausats pel procés. “No podem permetre el xantatge, i menys si ve de minories en extinció”, va manifestar l’expresident espanyol en clara referència a l’independentisme i el poder que pot exercir sobre el PSOE en l’actual legislatura.