L'eurodiputada d'ERC Diana Riba celebra "l'escrutini" del Parlament Europeu a Espanya per l'espionatge als polítics independentistes catalans amb el programa informàtic Pegasus. Riba ha afirmat que l'Eurocambra ha posat Espanya "al mateix nivell que Hongria i Polònia en l'ús d'aquestes tecnologies d'espionatge i en vulneració de drets". "Estem raonablement satisfets de la feina", ha dit l'eurodiputada d'ERC, tot i que lamenta que el ple hagi tombat la proposta per fer una moratòria en l'ús de programes espia com Pegasus fins que hi hagi una regulació.

Diana Riba ha posat en valor les mencions al Catalangate, tant a l'informe aprovat fa un mes com a les recomanacions aprovades aquest dijous, davant el "front de PP, PSOE, Ciutadans i Vox", que volien treure les referències a l'espionatge a l'independentisme. Així i tot, l'eurodiputada d'ERC i vicepresidenta del comitè de la cambra sobre Pegasus afirma que PP, PSOE, Ciutadans i Vox han aconseguit "aigualir" el text de recomanacions. D'altra banda, Riba també ha celebrat que el text inclogui la creació d'un laboratori tecnològic on els ciutadans puguin comprovar si són víctimes d'espionatge i que, en cas que així sigui, pugui fer informes per ser presentar davant els tribunals.

 

C's reivindica que queda fora "la propaganda del separatisme"

Per la seva banda, l'eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas ha celebrat aquest dijous que les recomanacions sobre l'espionatge que l'Eurocambra ha tirat endavant "han deixat fora la propaganda del separatisme". Amb l'aprovació del text al ple parlamentari, Cañas ha reivindicat que les referències al Catalangate són "fàctiques" i que "ha estat un fracàs absolut del separatisme". D'aquesta forma, assegura l'eurodiputat de C's, l'independentisme no podrà utilitzar el text en processos judicials. Cañas ha lamentat que l'informe sobre l'espionatge aprovat fa un mes inclogués "part de les mentides" de l'independentisme, però ha celebrat que ara l'independentisme hagi "fracassat" a l'hora d'incloure "propaganda" en la recomanació."Ja vam advertir que l'informe i les conclusions podien ser utilitzades pels que havien donat un cop d'estat, pels qui han fomentat la violència als carrers, pels fugats de la justícia i els condemnats per blanquejar-se i convertir-se en víctimes", ha indicat.

Europa reclama una investigació del Catalangate

L'Eurocambra ha aprovat aquest dijous que Espanya aclareixi mitjançant una investigació "completa, justa i efectiva" els casos d'espionatge amb el programa informàtic Pegasus, entre ells el Catalangate, el presumpte espionatge a líders independentistes per part de l'Estat. Amb 411 vots a favor, 97 en contra i 37 abstencions, els eurodiputats han donat llum verda al ple a les recomanacions elaborades pel comitè que ha abordat durant un any i mig els casos d'espionatge amb programaris com Pegasus a la UE. En l'apartat de recomanacions a Espanya, els eurodiputats demanen "aclarir" l'espionatge als 65 independentistes espiats, inclosos els 47 no reconeguts pel CNI. El text també insta l'Estat a cooperar amb els tribunals per donar una "reparació legal" a les víctimes i garantir que hi hagi investigacions judicials "imparcials", que es facin "sense retard" i amb recursos "suficients".