El dia després que Carles Puigdemont anunciés que existia una altra "solució" a la independència, ERC i el PDeCAT tancaven files al Congrés dels Diputats amb el president assegurant que les seves paraules no suposaven una renúncia, sinó una voluntat de cercar les condicions òptimes en la consecució del camí cap a la independència, davant el temor a una nova "repressió" per part de l'Estat espanyol –com la que s'hauria produït durant les càrregues policials de l'1 d'octubre– i la necessitat de constatar-ne una majoria social amb les eleccions del 21 de desembre. 

"No hi haurà renuncia a l'horitzó de la independència. L'aspiració a l'Estat propi ha arribat per a quedar-se, però si hem d'aprendre una lliçó és que necessitarem més temps per reforçar les majories socials que ens acompanyen en aquest objectiu. Les forces sobiranistes han d'acompassar els seus ritmes a la realitat dels fets" deia Campuzano als periodistes sobre si s'aparcava a la finalitat de l'Estat propi, o la forma com això quedaria materialitzat en el programa electoral de la llista Junts per Catalunya, amb representació del PDeCAT i altres líders socials. 

El demòcrata defensava així Puigdemont perquè "sempre" hi havia hagut alternativa a l'independentisme. "Si haguéssim celebrat un referèndum acordat les forces estatals haurien pogut incloure les seves propostes, però no ha existit. Avui PSOE, Partit Popular i Ciutadans es plantegen un retrocés amb la reforma constitucional i res atractiu" per als ciutadans defensors del sobirabisme, deia el dia abans que es constitueixi al Congrés la comissió d'estudi per a la reforma de la Carta Magna, que dona per "morta" davant l'aplicació del 155 i els "presos polítics", en al·lusió als consellers.

En conseqüència, Campuzano tornava a apostar per un espai on s'abordés exclusivament el tema català i no sols el territorial en sentit ampli –com va proposar Francesc Homs al gener de 2016– i apel·lava a l'autocrítica per part de les principals forces polítiques al Congrés.  "M'agradaria veure autocrítica per a tots, per part PP amb la recollida de firmes de l'Estatut, o el tancredisme de Rajoy amb la qüestió catalana, també del PSOE, còmplice de la situació, i Cs, una força extremista que tira més llenya al foc perquè cremi més" denunciava.

En una línia similar es presentava el líder d'ERC Joan Tardà, qui defensava la "maduresa" i "responsabilitat" de Puigdemont i el Govern destituït, després d'observar la "repressió" de l'Estat amb les càrregues de l'1-O. "És cert que es va declarar la independència i es va proclamar la República, però no es va implementar fonamentalment perquè no estàvem predisposats a posar en risc la seguretat dels ciutadans" deia sobre les declaracions d'alguns consellers en al·lusió a què va faltar la capacitat per traduir els vots dels ciutadans en acció política i legal.

Comissió per investigar l'1-O

"Si per posar les urnes la ciutadania va ser colpejada, què hauria pogut passar si el Govern de Catalunya hagués sortit al balcó a proclamar la República?", s'ha preguntat Tardà després que ERC i PDeCAT hagin anunciat que registraven una comissió per investigar l'1-O. Això passa després que el govern espanyol decretés secret oficial l'operatiu policial la setmana anterior. Per aquest motiu, el republicà ha tornat que "abans que independentistes" són "demòcrates" i "abans que demòcrates, bona gent", i per això, "el procés serà pacífic o no serà" ha insistit. 

Tardà també s'ha sumat a la necessitat d'una majoria social per assolir la independència, com havia apuntat Campuzano. "Catalunya serà independent si hi ha una voluntat majoritària i perseverant dels ciutadans a voler ser independent. Si aquesta majoria no existeix, mai ho serà", ha afegit. En aquest sentit, ha assenyalat les eleccions del 21-D com una oportunitat per "assolir una majoria de sufragis, de passar el 50%", ha dit quan se li ha demanat que determinés en quin percentatge de vots s'hauria de situar aquesta majoria que faria possible la independència.

"Al final qui mana són els catalans, si ho volen el tindrem i si no no el tenim a seguir lluitant que portem moltes generacions intentant-ho", ha tancat.