L'avaria a la línia R2 Sud de Rodalies segueix provocant reaccions entre les autoritats polítiques catalanes. Aquest dissabte el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha enviat una carta a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, per expressar la seva queixa pel tractament del govern espanyol davant l'avaria de l'R2 sud i per demanar el traspàs del servei. En la carta, el president Aragonès ha qualificat la resposta del govern espanyol d'"inacceptable" i ha tornat a demanar solucions immediates i compromisos polítics per revertir el servei "deficient" de Renfe a Catalunya.

Aragonès ha fet una crida a la responsabilitat política i ha demanat que tothom "assumeixi la seva part en aquest problema". El president ha remarcat que la preocupació pel "mal funcionament crònic" del servei de Rodalies a Catalunya és "màxima" i ha denunciat l'abandó i la manca d'inversions en la xarxa de Rodalies de Catalunya per part del govern espanyol durant anys.

La carta d'Aragonès ha estat motivada per l'avaria de l'R2 sud, que ha generat molts retards i incidències per als milers d'usuaris del servei de rodalies a Catalunya. El president ha insistit en la necessitat d'una "resposta immediata" i ha anunciat que visitarà l'estació de Gavà per conèixer de primera mà la situació i les previsions de restitució del servei amb plenitud.  Aragonès ha reclamat solucions immediates i compromisos polítics per revertir el servei deficient de Renfe a Catalunya. Ha demanat que totes les inversions pendents s'executin i que es faci efectiu el traspàs del servei de Rodalies per assegurar l'eficiència del servei.

A parer seu, la reacció del govern de l’Estat a aquesta avaria i la situació global del servei “és del tot inacceptable”. Ha remarcat que fa anys que des de Catalunya es denuncia “l’abandó i la manca d’inversions” de la xarxa de Rodalies de Catalunya. Ara, amb aquesta avaria, ha advertit que “ningú es pot inhibir, i menys els responsables polítics directes”. En aquest punt, assenyala que es tracta d’un problema de naturalesa política, “que va més enllà de les explicacions tècniques que puguin donar Adif i Renfe, i que exigeix explicacions i compromisos polítics per revertir el funcionament d’un servei deficient que la ciutadania de Catalunya no es mereix”.

 

Renfe assegura que és conscient de l’afectació de l’avaria a Gavà

El portaveu de Renfe, Antonio Carmona, ha assegurat aquest dissabte que la companyia és conscient de l’afectació per a la mobilitat de l’avaria a Gavà que es va produir dilluns passat, però alhora ha remarcat l’esforç “incommensurable” que s’està fent per minimitzar-la. En declaracions a Rac1, Carmona ha assegurat que estaran “encantats d’explicar-se” en la visita que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat a l’estació de Gavà dilluns. “Nosaltres encantats d’explicar-nos, de detallar com va afectar la incidència, com s’ha de prestar el servei quin esforç s’ha fet”, ha dit Carmona, que ha remarcat la “complexitat” de la incidència.

De fet, Carmona ha subratllat que en una de les reunions que han tingut amb el Departament de Territori ja van convidar els responsables del Govern perquè veiessin en cabina de tren la complexitat de la situació. Aquest dissabte s’han reorganitzat els horaris per donar una oferta estable a l’R2 sud, allargant el temps de trajecte per garantir al 100% els horaris, i ara s’està treballant per establir aquesta homogeneïtzació al servei regional. “És un sistema molt complex”, ha insistit Carmona.