La ponència que ERC debatrà en una conferència política el 30 de juny i l'1 de juliol subratlla que el partit no renuncia a "cap via democràtica i pacífica" per materialitzar la República.

Ho ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha explicat que així s'ha establert després de les esmenes de la militància, i se substitueix el text inicial, que apostava per la multilateralitat.

Vilalta ha afirmat que aquesta ponència, que marcarà l'estratègia d'ERC en els propers mesos, "combina la força i el valor de l'1 d'octubre amb la necessitat de ser més i més fortes, i alhora amb la convicció de no renunciar a cap via" per a la independència.

La ponència també reivindica l'1-O com a data "fundacional de la República", perquè consideren que va marcar un abans i un després en la història de Catalunya, i d'on emana la legitimitat de l'independentisme.

Així mateix, constata que la República no s'ha materialitzat, per la qual cosa aposten per teixir complicitats per sumar suports a l'independentisme i crear noves oportunitats per fer efectiva la independència.

Vilalta ha assegurat que la ponència recull l'existència de múltiples actors i que han de treballar "des de tots els àmbits amb lògica republicana per avançar conjuntament".

"Apel·lem a tota aquesta ciutadania, a tota la gent demòcrata, que defensa els drets i llibertats del nostre país", ha destacat, perquè, al seu parer, la independència és l'única manera que es garanteixin aquests drets i llibertats.

"Nous 1-O"

Vilalta ha sostingut que ERC aposta per la negociació i el diàleg, però que han de ser "suficientment forts per obligar l'Estat a negociar, a trobar una sortida política a un conflicte que és polític".

Per fer-ho, defensen que Catalunya posseeix el dret a l'autodeterminació: "Ens pertany, ho reconeixem, ho defensem i som nosaltres els qui hem d'exercir lliurement".

Està convençuda que, si es persisteix des de tots els àmbits, arribaran noves oportunitats per fer efectiva la República, però que han d'estar preparats per convertir-les en una victòria.

"Hem d'estar preparats, seguir enfortint-nos, teixir complicitats, sumar cada vegada més suports perquè aquesta majoria social sigui una hegemonia incontestable davant nous 1-O que es presentin", segons ella.

Ha apuntat que aquestes noves oportunitats "poden prendre moltes formes" i que creu que arribaran perquè hi ha una majoria independentista al Parlament i perquè l'independentisme té amplis suports.

"Alta participació"

S'han inscrit 1.200 persones a la conferència política, la qual cosa ella valora com una "alta participació" i com la voluntat de la militància de participar en l'estratègia del partit.

S'han presentat unes 1.400 esmenes i s'han celebrat 15 assemblees territorials per debatre les esmenes i aconseguir acords sobre la ponència.

Per això, ha reivindicat que ERC "fa un exercici de valentia" per determinar l'estratègia de l'independentisme, després dels esdeveniments dels darrers mesos i ha insistit que el compromís del partit és la independència.

"En aquesta nova etapa, després de l'octubre català, ho estem tornant a fer. Hem volgut tornar a liderar el camí, ser l'avantguarda d'aquest país", ha destacat.

Ha assegurat que aquesta ponència serà "una guia per seguir el camí de la República després dels aprenentatges d'aquesta tardor i d'haver descobert la veritable cara de l'Estat espanyol".