El vicepresident Pere Aragonès ha assegurat que Esquerra Republicana no bloquejarà l'inici de la legislatura si hi ha un "acord viable". En una entrevista a Els Matins de TV3, ha aclarit que només votaran que 'no' en cas de desacord entre PSOE i Podem.

Aragonès ha descartat el vot a favor perquè això requeriria una "negociació profunda" que no hi ha hagut en l'escenari actual, segons ha confirmat. Preguntat pel possible vot diferent entre ERC i JxCat a la investidura, Aragonès ha respost que "les divergències d'opinions" en l'independentisme no són menors que les que hi ha en els partits que defensen la unitat d'Espanya.

"El PSOE s'ha de posar davant del mirall del diàleg"

L'adjunt a la presidència d'ERC ha estat contundent en les futures converses sobre Catalunya amb el partit socialista indicant que el "PSOE s'ha de posar davant del mirall del diàleg" i ha subratllat que no renunciaran a l'objectiu de la República.

També ha afegit que actualment l'independentisme no té la capacitat per guanyar unilateralment, i ha confirmat que "l'únic que pot ser unilateral en aquest moment és l'estat espanyol". En aquesta línia, Aragonès ha deixat clar que queda molta feina i que el procés necessita assolir tres coses: "una majoria social incontestable i persistent en el temps, un enfortiment de les institucions i la societat civil, i per últim, el suport internacional".

D'altra banda, el vicepresident ha parlat sobre el salari mínim interprofessional (SMI) assegurant que "900€ no és el mateix a Catalunya que en un altre lloc de l'estat espanyol", ja que el cost de la vida "és diferent" i apel·la a què s'adapti el SMI segons el territori. Aragonès s'ha compromès a reunir-se amb els agents socials i sindicats de treballadors en les pròximes setmanes.

Pel que fa als pressupostos del 2020, ha garantit que es presentaran a la tardor, concretament a l'octubre. No obstant, ha denunciat que l'Estat no ha facilitat la xifra que donen a les comunitats i creu que ho fa per pressionar. Per acabar, Aragonès ha llençat un dard als comuns i als socialistes deixant clar que confia que "aquells que clamen pel desbloqueig, no bloquegin a Catalunya".