Missatge clar d'Esquerra en mig de la paralització de les negociacions per la investidura. Els republicans defensen fermament que cal aprofitar la "magnífica oportunitat" d'obrir una nova "etapa" de diàleg i negociació, però avisen que per fer-ho és necessari que "la política desplaci la repressió". "Oi que s'entén?", s'ha preguntat amb ironia el coorinador nacional del partit, Pere Aragonès, en el congrés nacional que se celebra aquest dissabte. Un missatge que el dirigent republicà ha expressat tant en català com en castellà, per tal de dirigint-se directament cal a la Moncloa. 

El congrés que els republicans celebren aquest dissabte a l'Auditori del Fòrum per aprovar la nova ponència política i una reforma dels estatuts, arriba clarament marcat per la recent sentència del TJUE sobre la immunitat de Junqueras i per les negociacions d'investidura de Pedro Sánchez, actualment congelades a l'espera d'un pronunciament dels socialistes i de l'Advocacia General de l'Estat sobre com aplicar el pronunciament de Luxemburg, i que s'espera per dilluns.

En mig d'aquest context, el dirigent republicà ha erigit el partit com a "trenca-gels dels murs de bloqueig" i ha assegurat que és "l'hora de la política" i d'"obrir negociació i diàleg", tot recordant que la seva demanda és un referèndum d'autodeterminació i una amnistia pels presos. Després de parlar de la sentència del TJUE com la "setmana de victòria", ha tornat a demanar a l'Estat que "compleixi amb les sentències i no sigui desobedient amb Europa. Els republicans demanen que Junqueras surti en llibertat i que s'anul·li el "judici de la vergonya", després que el tribunal reconeixès la immunitat del seu president.

Pere Aragones ERC congres Nacional - mireia Comas

També la secretària general adjunta, Marta Vilalta, que forma part de l'equip negociador amb el PSOE, ha defensat que cal fer “política en majúscules” i “assumir totes les responsabilitats i complir mandats democràtics” i, en aquest sentit, ha fet una crida a no perdre “cap de les oportunitats” que aportin “la paraula i les urnes”. “Apostem per la via política per resoldre conflictes i treballarem per respondre necessitats del nostre país”, ha afegit.

Junqueras veu el referèndum "inevitable" i Rovira demana l'"amnistia"

La part en obert del congrés també ha comptat amb missatges del president del partit, Oriol Junqueras, des de la presó de Lledoners i de la secretària general, Marta Rovira, a l'exili a Ginebra. Junqueras, en un missatge gravat des de la presó i que s'ha emès acompanyat d'unes imatges i una música emotives, ha defensat que la independència és imprescindible i el referèndum inevitable". A més, ha defensat "no defugir la responsabilitat de seguir empenyent" i ser "cada vegada més útils pel país". En el mateix missatge, Junqueras també s'ha declarat "orgullós de ser a la presó per haver posat les urnes" i ha defensat que "ho tornaria a fer". 

Marta Rovira congres nacional ERC - Mireia Comas

Per altra banda, Rovira, en su cas per videoconferència des de Ginebra, ha entomat el missatge més autocrítica i ha defensat "avançar cap als grans consensos" i lluitar per aconseguir "més legitimitat" fora del camp independentista. També ha llançat un missatge cap al PSOE, avisant que hi ha una "crisi de confiança", i ha afegint que "ningú ens pot demanar que tornem enrere gratuïtament com si res no hagués passat i confiem de cop i volta en la inèrcia repressiva". En aquest punt ha defensar que és necessària una amnistia per poder dialogar. "No és possible el camí de la resolució política d'aquest conflicte que tenim a sobre de la taula sense parar la repressió, sense una amnistia per a tanta injustícia", ha afegit.

Finalment, també ha enviat un missatge cap a la resta de forces de l'independentisme i ha defensat que cal "sumar, posar-se d'acord i escoltar-se", però que això no vol dir "unificar". En aquest sentit, ha afegit que aquestes crides a la unitat "és necessari que es demanin a tothom" i no sempre "als mateixso ni des d'una mateixa visió", en un clar missatge a JxCat.

Aprovació del nou full de ruta

La d'aquest dissabte és la segona fase del congrés, després que el passat mes de setembre la militància ja escollís la nova direcció, revalidant Oriol Junqueras i Marta Rovira com a líders, però reforçant-la amb una direcció efectiva amb Pere Aragonès i Marta Vilalta. En aquesta segona volta l'objectiu és actualitzar la ponència política, que ja s'havia modificat en la conferència nacional del 2018 i que apostava ja aleshores pel diàleg, però que ara es reforçarà encara més. També s'ha de votar una reforma dels estatuts. 

Fins a 1.700 militants, els que s'han inscrit, estan citats a l'Auditori del Fòrum en un congrés en el que no es preveuen turbulències després que direcció i bases hagin pactat un text transaccionat en el que aposten decididament pel diàleg, però sense renunciar a cap via per arribar a la independència​. 

Al Congrés també hi han assistit representants d'altres formacions com JxCat, el PDeCAT, Catalunya en Comú, Demòcrates o La Crida, també d'Òmnium i l'ANC, així com representants dels principals sindicats: CCOO, UGT, la Intersindical o Unió de Pagesos. També s'han deixat veure per l'Auditòri respresentants d'altres pobles de l'estat com Bildu, el BNG, Més Mallorca, Esquerra Valenciana o Acció Cultural del País Valencià i les Balears.