El moviment que impulsen Carles Puigdemont i Quim Torra per donar forma política a una crida transversal i unitària de l'independentisme es posarà en marxa la tardor vinent amb la convocatòria d'una convenció.

El tret de sortida d'aquest nou "subjecte polític", el qual ara es descriu com a moviment però que no es descarta que acabi convertint-se en partit, serà aquest dilluns a l'Ateneu de Barcelona on a les 19 hores es llegirà el manifest amb la proposta i arrencarà la campanya d'adhesions.

Els 135 candidats que van formar part de les llistes JxCat el 21-D estan convocats a la cita, i així se'ls va comunicar ahir en una reunió a un hotel de Barcelona, prèvia a la manifestació per la llibertat dels presos polítics que es va convocar davant la presó Model

Unitat, transversalitat i pluralitat van ser les paraules amb què tant Torra com Puigdemont, que va intervenir a través de videoconferència, van subratllar la força del moviment i amb les quals el polític gironí va definir la proposta que planteja i que també va estar avalada pel president del grup de JxCat, Jordi Sànchez, que va fer arribar una carta des de la presó.

El manifest el van llegir durant la reunió dels candidats de JxCat la diputada Gemma Geis i el delegat de la Generalitat a Madrid, que també va formar part de les llistes de JxCat, Ferran Mascarell. Seran també ells els encarregats de llegir-lo dilluns durant l'acte de presentació.

El manifest, a més de marcar la voluntat de formalitzar la creació del moviment polític aquesta tardor, reivindica l'empenta social que va permetre el referèndum de l'1-O, la declaració del 27-O i la majoria independentista del 21-D en el camí de constituir la República.

Les adhesions al manifest, que es podran registrar a través d'una pàgina web, es faran a títol personal.

Puigdemont ja va anunciar aquest projecte el passat mes de març durant una reunió dels 135 candidats de JxCat a Vilafranca del Penedès. El president va assegurar durant aquella cita que hi havia "molta esperança dipositada en l'evolució de JxCat". "No és només un grup parlamentari o una candidatura electoral per un moment determinat. S'haurà d'articular aviat. Unitat i generositat", va reclamar.

La lectura del manifest aquest dilluns es produeix, a més, a les portes de la Conferència Nacional que celebrarà el cap de setmana del 21 i 22 de juliol el PDeCAT. Aquesta conferència se celebrarà enmig de tensions internes que han obligat Marta Pascal a incorporar a l'executiva de la formació dirigents d'altres famílies del partit davant l'amenaça que es plantegi sotmetre de nou a votació el càrrec de coordinador del partit.

La tensió interna que viu el PDeCAT no és aliena a la voluntat de JxCat d'articular un moviment polític. El PDeCAT està integrat dins de la candidaura de JxCat, però la marca JxCat és propietat del PDeCAT i aquest divendres es va saber que la formació de Pascal l'havia registrat com a partit polític.