Diversos milers de persones han anat avui al Valle de los Caídos per protestar contra la intenció del govern de Pedro Sánchez d'exhumar les restes del dictador Francisco Franco, la qual cosa es va aprovar el mes de maig passat en una votació al Congrés. L'acte s'ha convertit en una massiva concentració ultra.

L'associació Movimiento por España va convocar un "pelegrinatge nacional" contra l'exhumació i va cridar a participar en una missa a la Basílica del Valle per defensar que el franquisme "no és residual" i que "mig Espanya no vol que Franco sigui exhumat ni el Valle de los Caídos profanat i espoliat".

Des de primera hora del matí els ponts de l'A-6 direcció al Valle de los Caídos han aparegut amb pancartes amb la cara de Franco i amb el lema "El Valle no se toca". Posteriorment, centenars de cotxes s'han amuntegat a l'entrada del monument, la qual cosa ha provocat embussos als voltants.

A l'entrada a l'església centenars de persones han fet cues equipades amb banderes franquistes i amb emblemes espanyols. "Viva Franco y José Antonio", han estat els lemes més sonats entre els assistents, que també han fet salutacions nazis.

Amb càntics com el Cara al sol o insults al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha transcorregut l'espera per a l'entrada a l'acte religiós, al qual molts no han pogut entrar per la gran quantitat de gent que hi havia a l'exterior.

L'agrupació organitzadora ha considerat la decisió d'exhumar el dictador com una "infàmia" i ha lamentat que "durant moltes dècades no han estat a l'altura" per defensar Franco.

Des de l'entitat s'ha explicat que romandran en el centre fins a les 17.30 hores, que és quan se celebra l'última missa a la basílica.