L'endemà que es fes públic el pacte a tres bandes entre PSOE, Junts i ERC per aconseguir que la llei d'amnistia tiri endavant primer a la Comissió de Justícia aquest dijous i també en el pròxim ple del Congrés, els republicans han minimitzat els canvis que s'han introduït en el text pel que fa al terrorisme. Des d'ERC han anat defensant des de finals de gener, quan Junts va retirar el seu suport al text a última hora, que la llei d'amnistia era sòlida i que calia aprovar-la tan aviat com fos possible perquè aquesta es pogués aplicar, remarcant que el marge de maniobra per introduir-hi canvis era molt reduït. Una de les modificacions que s'han pactat ha estat en la qüestió del terrorisme, eliminant la referència al Codi Penal espanyol, i ara la llei recull que queden exclosos de l'amnistia aquells actes que, “per la seva finalitat”, puguin ser qualificats de terrorisme, segons la Directiva (UE) 2017/541 del Parlament Europeu i del Consell, relativa a la lluita contra el terrorisme. Fonts d'Esquerra assenyalen, però, que aquest canvi no té efectes perquè amb el redactat anterior ja s'havia de complir com a condició que fossin casos de terrorisme reconeguts per la directiva europea. 

Anant més enllà, la secretaria general dels republicans, Marta Rovira ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio, que els canvis en la llei d'amnistia per aconseguir que aquesta s'aprovi són "molt estètics", assenyalant que el terrorisme queda "absolutament igual" respecte a l'anterior redactat que Junts va enviar de tornada a la comissió de Justícia a finals de gener: "Canvia la redacció, però no l'efecte", ha assegurat Rovira des de l'exili. 

El retorn de les multes, una esmena d'ERC que s'introdueix ara a la llei

Per altra banda, des d'ERC celebren els retocs introduïts a la llei que tenen efectes sobre les multes, una esmena del partit que havia quedat viva. Ara, la llei d'amnistia fixa que la Generalitat pugui tornar les multes que es van posar en el seu moment aplicant la llei mordassa, una decisió que no dependrà de cap jutge. Amb tot, només es tornaran en el cas dels casos lleus o greus, deixant de banda els molt greus, la tercera classificació de les sancions. D'aquesta manera, els republicans defensen que s'aconsegueix ampliar la xifra de beneficiaris de la llei d'amnistia, ja que ara també inclou les persones que havien estat multades. 

Tot i minimitzar els canvis que suposen les modificacions en la llei respecte del redactat anterior, des d'ERC es mostren contents d'haver obtingut arribar a un acord perquè la llei d'amnistia es pugui aprovar. Un cop sigui validada al Congrés (haurà de tenir el suport de la resta de forces que van investir Pedro Sánchez al novembre, menys Coalició Canària que sempre ha rebutjat la norma) anirà al Senat, on el PP té majoria absoluta i li aplicarà el seu veto, que posteriorment haurà de tornar a aixecar el Congrés. A partir d'aquests moments estarà en mans dels jutges i tribunals que hauran d'aplicar-la. En aquest sentit, Marta Rovira ha advertit que la llei, tot i ser "la millor solució antirepressiva", no serà perfecta "perquè hi ha un estament judicial disposat a continuar fent política. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!