La direcció d'ERC negocia aquests dies les esmenes de la militància a la seva ponència política, que ha de votar-se al congrés nacional de dissabte i, de fet, ja ha introduït la majoria de les esmenes presentades. Una de les que encara està viva, però, és la presentada pel col·lectiu Primer d'Octubre, un grup de militants crítics, que ha presentat un text per demanar que es mantingui la via unilateral. Direcció i crítics, però, continuaran les negociacions fins dissabte per mirar d'arribar un acord, de no fer-ho, el text s'haurà de votar durant el congrés de dissabte. 

Fonts del col·lectiu asseguren que, ara com ara, i si no s'arriba a cap acord, optaran per demanar el vot en contra a la ponència. La consideren un "pas enrere" respecte el text estratègic aprovat en la Conferència Nacional de l'any passat i lamenten que es "renunciï al mandat de l'1-O". A més, consideren la direcció ha presentat un text dissenyat per "negociar" i aplanar el terreny per acabar "abstenint-se" en la investidura de Pedro Sánchez.

La proposta de la direcció presenta tres vies per arribar a un referèndum sobre l'autodeterminació. La primera aposta per la via dialogada amb l'Estat. La direcció reconeix que seria l'escenari desitjable, però que és poc realista. Per això, consideren que l'opció més viable és la segona, que passaria per aconseguir que l'estat "no tingui cap altra alternativa que avenir-se a pactar" i posen com a vies per arribar-hi la mobilització constant, la desobediència civil, la generació de grans consensos i la millora de complicitats i avals internacionals. Finalment, com a tercera via, asseguren que no poden descartar el "tornar-ho a fer", però no es parla ni directa ni indirectament de DUI, com s'havia apostat abans de l'octubre de 2017.

Sigui com sigui, dissabte els aproximadament 1.700 militants que s'han inscrit per participar en la segona part de Congrés d'ERC hauran de pronunciar-se sobre aquesta ponència estratègica, així com sobre l'informe de la presidència pel que fa a la gestió realitzada els últims quatre anys i la modificació dels Estatuts.