El Govern es mostra contrariat amb l'ajornament de l'oficialitat de la llengua catalana a la Unió Europea. L'executiu encapçalat per Pere Aragonès ha valorat aquest dimarts el debat que s'ha produït al Consell d'Afers Generals del club comunitari i sosté que són "insuficients" els moviments que ha fet l'Estat per aconseguir que el català sigui la 25a llengua oficial de la UE. "Tenien el deure i tot a l'abast perquè el Consell de la Unió Europea posés fi a l'anomalia democràtica que suposa que el català encara no sigui llengua oficial a les institucions europees, avui hauria d'haver passat i no ha estat així, de manera que han fet la feina malament, tard i a contrarellotge", ha afirmat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

🔴 El català a la Unió Europea i al Congrés, DIRECTE | Reaccions i última hora de l'oficialitat

Per a l'executiu, "40 anys de reivindicacions haurien d'haver estat suficients perquè el compromís es complís i, de moment, no s'ha complert". Amb tot, admeten que "s'ha fet un pas més", però que no suposa "ser on hauríem de ser". En aquest sentit, exigeixen al govern espanyol que "reagendi el tema amb caràcter immediat" i que faci "tot el que calgui" perquè "cal guanyar" l'oficialitat del català en el marc de les institucions europees. Encara sobre el resultat d'aquest dimarts, Plaja ha afegit que no només constitueix un "incompliment" del compromís, sinó que implica "fallar a 10 milions de catalanoparlants d'arreu d'Europa".

 

El Govern no veu esculls tècnics ni normatius

Sobre aquesta qüestió, Patrícia Plaja ha assenyalat que és evident, però, que "això no acaba avui" i es mostren convençuts que hi ha marge per "superar els esculls". De fet, el Govern assevera que no hi ha problemes tècnics i que també estan "llestos" els recursos i equipaments normatius. En paral·lel, la portaveu de l'executiu ha defensat la feina feta pel Govern i ha explicat que en els darrers dies han "intensificat" els contactes "a tots els nivells" a través dels consolats, la delegació del Govern davant la Unió Europea i les delegacions a capitals europees per defensar l'oficialitat del català a Europa.

Després del Consell Executiu, la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, s'ha desplaçat fins a Brussel·les per conèixer de primera mà com ha anat el debat del Consell d'Afers Generals i farà una valoració al respecte aquesta tarda. Sobre si el resultat d'aquest dimarts ha d'afectar les negociacions per a una eventual investidura de Pedro Sánchez, Plaja s'ha limitat a respondre que aquesta resposta la tenen els partits i no el Govern, però ha recordat que es tracta d'un "incompliment" el que ha passat al Consell de la UE.

D'altra banda, el Govern sí que celebra que des d'aquest dimarts ja es pugui parlar català al Congrés dels Diputats i ho atribueix a la "lluita històrica de tants catalanoparlants". "Vam posar el català com un dels temes prioritaris, celebrem aquest pas endavant i continuem reclamant que l'Estat incorpori a tots els seus circuits el català", ha destacat Patrícia Plaja.

Finalment, la setmana que ve hi haurà una alteració en la reunió del Consell Executiu. La trobada no es farà el dimarts al matí, com és habitual, perquè coincidirà amb l'inici del debat de política general, que tindrà lloc del dimarts 26 al divendres 29. El debat arrencarà, a més, amb la intervenció del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a les 10 hores del matí. El dimecres hi haurà la rèplica dels grups parlamentaris (de major a menor representació) i el divendres es debatran i votaran les propostes de resolució. Un dels aspectes que previsiblement assenyalarà Aragonès en el seu discurs de dimarts és que situen en un 60% el compliment del Pla de Govern, destacant l'acció exterior i l'agenda rural com els àmbits on hi ha més avenç (70%).