"Estem segurs que cadascú amb la seva candidatura, però amb unitat d'acció és com més avancem". Amb aquesta afirmació la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha donat per tancat el debat sobre una possible llista unitària independentista a les eleccions espanyoles del 28-A.

Després que des del sector de JxCat i el PDeCAT hi hagi hagut en els últims dies crides a anar plegats en aquests comicis, Vilalta ha defensat que les llistes separades són les que poden "obtenir el millor resultat" i fer que "el país avanci cap a la República Catalana". 

Com ja va passar en les catalanes de desembre de 2017, i com també passarà en les municipals i europees del proper 26 de maig, els republicans consideren que la millor opció és presentar-se a les eleccions per separat. "És vàlid també per aquestes eleccions", ha afegit Vilalta en aquest sentit. 

"Mur de contenció al feixisme"

En la roda de premsa posterior a reunió executiva del partit, Vilalta ha defensat que les eleccions del 28-A han de ser una oportunitat per formar un "mur de contenció al feixisme, davant l'auge de l'extrema dreta". "Serem un dic de contenció davant el feixisme. És la millor opció per evitar el feixisme i evidentment avançar cap a la república catalana", ha defensat.

Vilalta també ha aprofitat per carregar contra el president Pedro Sánchez a qui ha senyalat com a "únic responsable" de la convocatòria electoral. Tot i això, ha insistit en la necessitat de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitrat i ha avisat que "sense els catalans, l'estat espanyol serà ingovernable". 

Després que Sánchez anunciés divendres passat eleccions anticipades, els republicans ja han activat els mecanismes per decidir qui conformarà les llistes i amb quin programa ho faran. Tot i això, Vilalta ja ha avisat que serà una llista cremallera i que "segur" que repetiran molts dels actuals diputats i senadors.

Pel que fa a Joan Tardà, que aquest cap de setmana va dir que no encapçalaria la llista, la portaveu d'ERC s'ha limitat a dir que "és un dels grans actius i ho seguira essent".

Per altra banda, Vilalta s'ha referit al judici de l'1-O, on aquest dimarts continuaran les declaracions dels acusats, i ha tornat a defensar que "fer un referèndum no és delicte". Finalment, també ha fet una crida a secundar la vaga general d'aquest dijous.