Aquest dimecres arrenca oficialment la negociació pels pressupostos de l'Estat. Ho farà després que la ministra María Jesús Montero presenti el projecte al Congrés dels Diputats. Però la negociació serà de tot menys fàcil, segons adverteixen els possibles socis. És el cas d'Esquerra Republicana, que alerta que abans dels pressupostos caldrà tancar altres assumptes. Entre aquests, la futura llei estatal audiovisual, l'esborrany de la qual, ara per ara, no garanteix la protecció de llengües com el català, l'euskera o el gallec. Avisen que seran "intransigents". Aquest dilluns ja van advertir que ara mateix se situen en el no.

En aquest sentit, fonts d'ERC constaten que el govern espanyol "té intenció d'aprovar els pressupostos i després passar a altres coses". Però aquestes mateixes fonts remarquen que a ells "aquestes coses els importen". Posen justament l'exemple de la llei audiovisual, que és molt "important" i que s'ha de tancar abans de parlar dels comptes públics. 

"Qui té pressa són ells", afirmen des del parlamentari d'ERC, que recorden que amb Ciutadans en fora de joc, al PSOE "no li queda alternativa" sinó buscar un acord amb ERC i el PNB. Per això posen el focus en la llei audiovisual. "Ens hi juguem centenars de llocs de treball i es tracta de blindar una llengua negociant un percentatge obligat de producció audiovisual en català", remarquen els republicans.

La futura llei audiovisual estatal continua paralitzada després del rebombori creat ara fa un mes per part dels partits independentistes. En l'últim esborrany, la norma treballada per la vicepresidenta Nadia Calviño només garantia la protecció de la llengua castellana, sense incorporar quotes per al català, l'euskera i el gallec, com demanaven des d'aquests territoris. L'avantprojecte de llei es troba congelat a l'espera de veure si s'hi incorporen o no les altres llengües cooficials.

Rodalies?

Un altre front obert és el traspàs de Rodalies a la Generalitat. Durant la sessió de control d'aquest dimecres, la diputada de Junts Pilar Calvo ha preguntat al govern espanyol si realment hi estan disposats i ha denunciat com totes les promeses mai no s'han complert. Li ha respost la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que s'ha mostrat disposada a abordar-ho "en els fòrums adequats". En aquest sentit, ha reiterat que hi ha "disponibilitat", sempre que es faci "dins del marc constitucional". Des de La Moncloa volen desvincular-ho completament de la negociació pressupostària i circumscriure-ho en el marc de la taula bilateral entre l'Estat i la Generalitat.