Fa mesos que Junts per Catalunya ha situat Esquerra Republicana a la diana, especialment arran de la inhabilitació de Quim Torra. Des de l'anunci d'avançament electoral -que encara no té data-, l'allau de crítiques que els plouen des de l'entorn de Torra i Puigdemont s'ha intensificat. I els republicans han dit prou. "Fem una crida a abandonar l'espiral de retrets que ens allunya de la República i de la independència". Així ho ha manifestat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, després de la reunió de la direcció del partit, aquest dilluns. 

Els de Junqueras posen el focus en que "els independentistes" s'asseguin i comencin a "construir una diagnosi compartida d’on venim i on som i traçar i consensuar els propers passos". Una feina que insisteixen que cal fer abans de la nova cita amb les urnes. Vilalta ha reiterat que les declaracions de JxCat contra ells fan "un flac favor a la fortalesa i la mobilització de l'independentisme" i ha avançat que ells entraran " a aquest joc". Així mateix, ha expressat que a les files republicanes "entristeix" que els seus socis al Govern de la Generalitat s'hagin posat ja en "el xip de campanya", una actitud que qualifiquen d'irresponsable, perquè "només divideix i esgota l'independentisme". 

Aquesta mateixa setmana el president de la Generaltiat reunirà la taula de partits i entitats independentistes, per traslladar-los com va anar la seva trobada amb Pedro Sánchez i decidir, plegats, quins han de ser els propers passos a seguir en relació a les converses amb Madrid. 

Des del punt de vista d'ERC, un dels punts que convindria acordar és la data de les eleccions. Consideren que hauria de ser el resultat d'un nou full de ruta consensuat entre tots els actors independentistes i subratllen que és indispensable no arribar a la convocatòria amb un "trencament entre independentistes" que només debilita el moviment i enforteix l'Estat. 

El mediador no pot ser línia vermella

Sobre si la figura d'un mediador que arbitri els avenços de la taula de diàleg entre governs és o no imprescindible, com exigeix JxCat, ERC considera que si bé és "una bona opció", no pot ser "una condició sine qua non", perquè "és més important que hi hagi mesa que no que hi hagi mediador a la mesa".

Que finalment pugui engegar aquest espai de negociació "és el que molta gent està esperant", segons paraules de Vilalta. La secretària general adjunta d'ERC ha deixat clar que el seu partit anirà a defensar-hi l'autodeterminació i l'amnistia.