Han canviat les regles del joc, amb la suspensió de les regles fiscals per al 2020 i el 2021, i l’independentisme català s’hi posarà bé. Segons han confirmat fonts tant d’ERC, com de JxCat i la CUP, els seus diputats votaran aquest dimarts el "sostre de despesa" al Congrés dels Diputats. És el primer pas de la tramitació dels pressupostos de l’Estat. La particularitat és que, amb la suspensió de l’estabilitat pressupostària, els ajuntaments podran gastar els seus romanents i totes les administracions tindran més capacitat de despesa, en desaparèixer els objectius de dèficit. D'aquesta manera, Pedro Sánchez veurà com s'aprova amb una majoria folgada.

Ara fa dues setmanes, el govern espanyol va aprovar en Consell de Ministres el sostre de despesa de l'any 2021, com a pas previ a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. Aquest registra una pujada sense precedents de més del 50%, fins als 196.000 milions. Per altra banda, en el Consell de Política Fiscal i Financera, la ministra María Jesús Montero va plantejar a les comunitats autònomes elaborar uns comptes amb un objectiu de dèficit del 2,2% per al 2021. Però va remarcar que es tractava d’una xifra “de referència”, que en cap cas serà d’obligat compliment.

Posteriorment, en roda de premsa des del Congrés, Laura Borràs ha justificat el vot a favor perquè ja ho va demanar JxCat “al principi de la pandèmia”. En aquest sentit, ha subratllat que, malgrat ser imprescindible, “arriba 215 dies tard”. De la mateixa manera, la portaveu a la cambra baixa ha avisat que “no implica sota cap concepte un avançament als pressupostos de l’Estat. “Els vots de JxCat s’hauran de negociar amb JxCat”, ha sostingut. Ha recordat que “no es pot desvincular de la situació d’excepcionalitat”, que ahir es va manifestar amb la sentència a la Mesa del Parlament.

Per la seva part, Gabriel Rufián ha justificat que “de facto elimina l’article 135” i “dona la raó a aquelles esquerres que hem dit que no tenien sentit sortides com la de la crisi-estafa del 2008”. El portaveu d’ERC ho ha considerat un “primer pas positiu per a no repetir aquells errors”. També s’ha mostrat favorable a negociar els pressupostos, tot i que “necessitem un context favorable”, tant per a la resolució del conflicte polític com en les polítiques socials. Ha posat com a exemple la limitació dels preus del lloguer aprovada pel Parlament, i que el govern espanyol no hauria de portar al Tribunal Constitucional.

La CUP: "Segueix quedant-se curt"

Des de la CUP confirmen també que votaran a favor "de la suspensió de la llei Montoro i el sostre de despesa". Fonts de la formació anticapitalista subratllen que "no deixa de ser una excepció que ja preveu l'article 135 per causes majors". No obstant això, els cupaires insisteixen en la necessitat de derogar aquest article de la Constitució, reformat de forma exprés l'any 2011, així com la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local, del 2013. "Considerem que el govern espanyol segueix quedant-se curt en les mesures econòmiques, fiscals i polítiques per combatre la desigualtat i la crisi", sostenen aquestes fonts.