ERC, JxCat, Cup i Comuns s'han compromès per escrit a aprovar al Parlament una nova llei que recuperi el decret antidesnonaments aprovat pel Govern a finals del 2019 i que el Tribunal constitucional va tombar. Els quatre partits han firmat recentment un document redactat pel Grup Promotor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) en què asseguren que la mesura serà la primera que aprovi el Parlament durant la nova legislatura.

Segons el moviment per l'habitatge durant aquests dies s'han reunit amb diversos representants dels partits que conformen el Parlament. El resultat de la ronda de contactes amb els grups parlamentaris per obtenir el seu compromís ha finalitzat amb un suport majoritari. ERC, JxCat, Cup i Comuns s'han mostrat a favor i han demostrat el seu suport signant el document proposat per la ILP. Segons el moviment per l'habitatge PSC i Ciutadans no han mostrat cap posicionament clar, però tampoc s'han posicionat en contra com ha fet el Partit Popular.

La negativa del PP no ha sorprès la ILP que ha atacat "la seva complicitat amb la banca i els grans especuladors", també ha assenyalat que els populars "van recórrer el decret en el Tribunal Constitucional que finalment es va pronunciar en contra del dret a l'habitatge". Han expressat la seva preocupació: "Aquesta sentència podria deixar al carrer més de 3.200 famílies que estaven negociant un lloguer social". I han advertit que estaran vigilant les respostes del PSC i Ciutadans per saber de quin costat estan; si de les famílies que més ho necessiten, o d'aquells que pretenen especular amb les nostres vides. 

La carta firmada recull tres demandes principals: Que es defensi la Llei 24/2015, aprovar amb urgència una nova llei que garanteixi el dret a l'habitatge i ampliar els drets que la Llei 24/2015 atorga a la resta de l'estat.

Roda de Premsa de Guerra Cerberus

En una roda de premsa aquest dijous els representants de la campanya Guerra Cerberus, un moviment social contra el fons d'inversió Cerberus, han instat als partits a complir el seu compromís abans que el nou Parlament es constitueixi. Guerra Cerberus és un moviment social que exigeix al fons d'inversió l'aturada dels desnonaments als seus immobles i una negociació col·lectiva amb els afectats. 

La suspensió del TC va arribar després que el govern espanyol evités tancar un acord polític amb la Generalitat per reconèixer la legitimitat del decret i intentar blindar-lo així davant dels tribunals. "El nostre objectiu ara és treballar una nova proposta per aconseguir que Cerberus i la resta de fons no puguin especular", ha dit la portaveu del primer Congrés d'Habitatge de Catalunya, Clàudia Ruscalleda.

Semàfor CartaPerLHabitatge 1

Imatge del semàfor de la carta per l'habitatge. - ILP

Imatge principal: Foto d'un cartell stop desnonaments. - ACN