Després que el pacte entre ERC i el PSOE per facilitar la pròrroga de l'estat d'alarma provoqués malestar als socis de Govern, els republicans han volgut deixar clar que es tracta d'un "acord entre partits". Així ho ha afirmat el president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, en una entrevista a Catalunya Ràdio, on també ha afirmat que la taula de negociació sobre el conflicte es reunirà "de manera immediata quan acabi l'alarma" i ho ha situat al mes de juliol. 

Poc després, també ho ha afirmat en el mateix sentit el vicepresident i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, en una entrevista a RAC1, on ha demanat no "confondre's'" entre el Govern de Catalunya i els partits polítics del Congrés dels Diputats. En aquest sentit, Aragonès ha assegurat que "respecta la posició de JxCat", però ha defensat que es tracta d'un acord entre grups parlamentaris i ha avisat que no acceptarà "que diguin què ha de votar ERC".

A més, Sabrià ha recordat que els dos partits, JxCat i ERC, es van presentar a les eleccions espanyoles amb "dos projectes diferents" i que a nivell local tenen acords amb ells i amb altres partits, per la qual cosa ha diferenciat les dues qüestions. 

Tant Aragonès com Sabrià han posat en valor que l'acord inclogui "la recuperació de competències", un cop entrada la fase 3, i la cogestió dels fons europeus entre govern central i comunitats autònomes. Segons Sabrià, es tracta d'una "bona notícia" i s'ha mostrat convençut que, malgrat que ahir el president Quim Torra va mostrar el seu enuig pel pacte i va avisar que no vincula el Govern, el cap de l'executiu no deixarà passar l'"oportunitat".

A més, Aragonès ha celebrat que s'hagi posat límit de 15 dies més a l'estat d'alarma i el retorn de competències, i també ha celebrat que els fons europeus es gestionin de manera coordinada amb les comunitats, ja que ha afirmat que "no podia de ser de cap altra manera". També ha celebrat que el PSOE hagi "entès que si es volen acords, s'ha de negociar" i ha considerat "suficient" que el govern espanyol es comprometi públicament a reactivar la taula de negociació, malgrat que no estigui inclòs dins els punts de l'acord.

Finalment, sobre l'ingrés mínim vital, que els republicans havien demanat gestionar des de Catalunya com el País Basc, Sabrià ha reconegut que finalment no forma part de l'acord, però ha assegurat que ho seguiran "treballant". En aquest sentit, ha assegurat que no hi renunciaran i ha recordat que el País Basc té un altre sistema a través dels acords florals que facilita aquesta gestió des del territori.