Els grups municipals d'ERC i Junts a l'Ajuntament de Barcelona han demanat a l'alcaldessa, Ada Colau, que convoqui un ple extraordinari per parlar dels macrobotellons que van resultar en milers d'euros de destrosses.

Després del que s'ha vist a la ciutat durant les festivitats de la Mercè, tots dos grups coincideixen en la necessitat de dedicar una sessió a analitzar la situació, i per això han registrat al consistori una petició perquè es convoqui un ple extraordinari, obrint la proposta a què se sumin altres grups.

"Barcelona viu un estat d'emergència nocturna que necessita resposta urgent", ha piulat el líder republicà al consistori, Ernest Maragall, que ha afirmat que cal afrontar "aquest present inacceptable". Per la seva banda, Junts ha visitat la zona del Bogatell aquest diumenge i el seu portaveu, Jordi Martí, ha criticat que el present govern barceloní és "incapaç d'aturar els botellots descontrolats".

TUIT ernest maragall botellons

TUIT jordi marti botellon barcelona

Deficient

En el text registrat, els dos grups constaten que aquests dies hi ha hagut grans concentracions de persones que han acabat amb actes vandàlics, ferits, destrosses i saquejos, entre altres i apunten que "davant d'aquests fets, la ciutat i l'Ajuntament de Barcelona no poden restar impassibles".

Els dos grups municipals consideren que el dispositiu de prevenció planificat pel govern municipal ha estat "deficient" i reproven les declaracions fetes per l'alcaldessa Ada Colau i els tinents d'alcaldia Jaume Collboni (PSC), Albert Batlle (Units) i Jordi Martí (Barcelona En Comú), ja que hi veuen "centrifugació de culpes".

Segons recull el text, proposen al plenari condemnar "enèrgicament" els fets, expressar "tot el suport" als veïns comerciants i restauradors de les zones afectades i demanar "responsabilitats" a les autoritats que han de vetllar "per la tranquil·litat i el descans" i perquè fets com els ocorreguts no tinguin cabuda a Barcelona.

Per últim, també exigeixen al govern municipal "un model alternatiu d'oci nocturn" que treballi un model d'activitat nocturna "diferent".

ERC: “Batlle sabia que existia aquest risc i ho ha permès”

Ahir, el grup municipal d'ERC a Barcelona va culpar el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, pel macrobotelló amb greus incidents a l'avinguda Maria Cristina per la Mercè. "No acceptem de cap manera la centrifugació de culpes. Batlle sabia que existia aquest risc i ho ha permès. Ens va explicar que el dispositiu per la Mercè era perfecte, quan mai ha pogut garantir la convivència", va assenyalar el portaveu d'ERC a Barcelona, Jordi Coronas. "És ell qui ha d'assumir la responsabilitat davant els fets que han passat avui", va continuar Coronas, que també va criticar la "lentitud" del govern municipal a reaccionar. "Barcelona no pot enviar un missatge que tot s'hi val i amb les promeses no n'hi ha prou", va apuntar el portaveu d'ERC.

Junts: “Han perdut el control de la ciutat”

Per la seva banda, el grup municipal de Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona també va lamentar ahir els aldarulls: "El govern municipal ha perdut el control de la ciutat. Va prometre que no hi hauria impunitat i la impunitat s'ha instal·lat a la ciutat", va criticar el portaveu de Junts, Jordi Martí Galbis, que també va denunciar la "incompetència greu" i la "mala planificació" del tàndem format pel tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, i el tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí. "Fa uns dies ja vam denunciar que el govern municipal estava desbordat, incapaç de fer prevenció i actuar. Aquesta nit ha demostrat que ho està més que mai", va assegurar el portaveu de Junts.

Foto principal: Ernest Maragall (ERC) i Elsa Artadi (Junts) / ACN