Desestimada. La titular del jutjat de 1a Instància  57 de Barcelona ha desestimat que ERC, Junts, PDeCat, Òmnium, l’ANC i l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC) hagin d’indemnitzar amb 21.570 euros un veí, que els reclama aquesta quantitat com a responsabilitat civil per haver caigut en acabar una concentració reivindicativa davant la presó de Lledoners, en favor dels presos polítics, el 2 de novembre de 2018. La magistrada Ester Morte, en la resolució difosa aquest dimarts, afirma que “el tràgic i lamentable accident” es va produir per “la falta de prudència” de Carlos Rubio. Rubio admet en la demanda que acabat l’acte polític se'n va anar a la zona d’aparcament i entre arbustos per poder orinar, i allà va caure per un gran desnivell fins a les vies del tren. La jutgessa també hi afegeix que no s’ha demostrat que les entitats independentistes organitzessin l’acte, anunciat per ADIC, com van exposar en el judici els advocats, i que no n'hi ha prou en què passi un fet dolós per obtenir una indemnització. La sentència no és ferma i es pot presentar recurs a l’Audiència de Barcelona.

En el judici, els advocats de les entitats independentistes van insistir que no eren coorganitzadores de l’acte, tot i que el nom de partits i entitats sortia en un cartell aportat pel demandant. La magistrada també precisa en la resolució que el fet que l’Assemblea de Treballadors en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) no estigui en el registre del Departament de Justícia, sí que se li poden demanar responsabilitats. La magistrada hi afegeix que el responsable del PDeCAT és l’únic que va admetre que havien organitzat l’acte entre totes les entitats i aportava la seva assegurança, però que en el judici no va detallar cap partida econòmica abonada per a l'acte ni cap detall concret. De Junts reprodueix el seu al·legat que fins al juliol de 2020 no va operar com un partit.

Els Mossos van haver de rescatar Rubio de les vies del tren i després va ser ingressat d’urgències a l’Hospital, on assegura que representants de tots els partits el van anar a veure, però que després es van desentendre d’ell. Un fet que, segons la magistrada, els advocats de les entitats han negat i tampoc s’ha demostrat.

Caiguda per “distracció”

En la sentència, la magistrada Ester Morte reprodueix jurisprudència sobre la responsabilitat objectiva i que per atribuir-la cal demostrar “un nexe o causalitat”, com ara en el cas d’accidents i caigudes en zones d’oci o restaurants, on cal evidenciar “una acció o omissió” dels responsables del local. En l’accident de Rubio, la magistrada conclou que va ser “per una distracció del perjudicat” perquè ell admet que en acabar l’acte, de nit i en una zona fora del perímetre de l’acte polític, va anar darrere d’uns matolls, on hi havia desnivell, i va caure. El demandant precisa que va fer aquesta acció perquè els organitzadors no havien instal·lat lavabos, com es van fer en posteriors ocasions. La magistrada, però, insisteix que no ha demostrat que els partits fossin els organitzadors i que l’accident es va produir per la seva “distracció”.

 

A la foto principal, una de les concentracions que es van fer davant la presó de Lledoners en defensa dels presos polítics. / Foto: Sergi Alcàzar