Un veí de Barcelona, Carlos Rubio Galindo, reclama 21.570 euros als partits ERC, Junts, PDeCAT i a les entitats Òmnium i l'ACN en considerar-los responsables civils de la greu caiguda que va patir en acabar l’acte polític davant de la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, el 2 de novembre de 2018, per denunciar el primer any en presó preventiva dels presos polítics, amb el lema 2-N, un any de segrest del Govern. Exigim la llibertat dels presos polítics i el lliure retorn dels exiliats. El judici es farà el pròxim 8 de febrer al jutjat de Primera Instància número 57 de Barcelona. Almudena i Unai, la dona i el fill del demandant, han explicat a ElNacional.cat que fan pública aquesta demanda per arribar a un acord extrajudicial, tal com asseguren que van dir-los representants de les entitats independentistes, però que al final “se n’han desentès”, sostenen. Junts i ERC no han volgut valorar aquesta demanda en afirmar que el procediment està judicialitzat.

En la demanda, l’advocat del demandant, Xavier Rodrigo, exposa que Rubio en acabar l’acte polític va anar a la zona destinada a l’aparcament de vehicles perquè volia orinar de forma discreta perquè no hi havia lavabos adaptats, i va caure per “un enorme desnivell”, que no coneixia, ni estava senyalitzat, a més que era de nit. Va caure a unes vies de tren. Hi afegeix que per rescatar-lo va ser necessari una operació dels Bombers de la Generalitat i dels Mossos, que va durar diverses hores.  “El precipici molt perillós no estava senyalitzat” i “aquest risc quasi costa la vida al meu representat”, sosté l’advocat. Hi afegeix que va patir greus lesions i que ha quantificat els danys patits, segons el barem oficial que s’utilitza en els accidents de trànsit. Hi precisa que en l’accident, Rubio va patir un politraumatisme, amb contusions diverses, fractures costals múltiples, i lesions al turmell esquerre, del qual fa dos mesos que va haver de ser operat.

Ningú es responsabilitza de l’organització

En la demanda, l’advocat afegeix que quan Rubio era a l’hospital a Barcelona va rebre la visita de diversos responsables polítics, però que quan es va interessar per si tenien alguna assegurança per l’organització de l’acte no el van contestar i “li van fer entendre que es desentenien de les conseqüències de l’accident”, i per això, s’ha vist obligat a posar aquesta reclamació civil per danys i perjudicis.

En la tramitació al jutjat, l'advocat sosté que "només el PDeCAT va admetre que era un dels organitzadors de l’acte", i que té una assegurança per accions generals. La resta no se’n va fer responsable, manifesta la demanda.  El solar és propietat de l’Incasol, i l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada va informar el jutjat que no havia rebut cap sol·licitud de permís per fer l’acte. Per Rubio, totes les entitats que eren en el cartell de l’acte polític són responsables de la seva caiguda i seqüeles. A més, el seu fill ha explicat que en posteriors convocatòries ja es va tancar aquesta zona perillosa “on podien haver pres mal nens o qualsevol persona”, i es van habilitar lavabos.

 

A la foto principal, una de les concentracions davant la presó de Lledoners, en suport dels presos polítics. / Foto: Sergi Alcàzar.