Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP han fet pinya al Parlament per proposar la compareixença d'una setantena de personalitats a la comissió d'investigació sobre Pegasus. Els tres grups parlamentaris han registrat conjuntament la llista amb la sol·licitud de compareixences, entre els quals hi ha dirigents polítics (també a escala europea), jutges, fiscals, membres de cossos policials, advocats, representants de les empreses proveïdores del programari d'espionatge o experts en drets humans i en seguretat. Els noms que més destaquen són el de Carles Puigdemont, en tant que afectat per l'espionatge i membre de la comissió Pegasus al Parlament Europeu; Pedro Sánchez, president del govern espanyol; els ministres Fernando Grande-Marlaska, Margarita Robles o les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz; exmembres del govern estatal com Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría, Carmen Calvo o Pablo Iglesias; els exdelegats de l'executiu estatal a Catalunya, Enric Millo i Teresa Cunillera, així com l'actual, Maria Eugènia Gay; o els responsables del Centre Nacional d'Intel·ligència, Félix Sanz Roldán i Esperanza Casteleiro.

A la proposta registrada pels tres partits, també sol·liciten la compareixença de l'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, membre del comitè Pegasus del Parlament Europeu. En aquesta llista, destaca, d'altra banda, el nom de Didier Reynders, comissari de Justícia de la Comissió Europea, amb l'objectiu de conèixer quina valoració fa sobre la utilització de spyware per a l'espionatge de representants polítics, activistes, advocats, periodistes i familiars de l'òrbita de l'independentisme.

La llista de peticions de compareixents a la comissió d'investigació sobre Pegasus al Parlament

En l'escrit dirigit a la mesa de la Comissió d'Investigació per part del Regne d'Espanya amb els programes Pegasus i Candiru a, almenys, 65 dirigents i activistes de l'independentisme, ERC, Junts i la CUP recorden que "l'accés il·legal a sistemes informàtics, la interceptació de comunicacions i l'espionatge informàtic són delictes tipificats al Codi Penal" i que, degut a la investigació de CitizenLab, es va poder conèixer els atacs informàtics que van patir més d'una seixantena de persones. Els tres partits denuncien que "l'objectiu de la infecció no era altre que recol·lectar informació sobre la seva persona i activitats, en especial, la seva activitat política", tenint present que "el punt d'unió entre totes les persones que han estat espiades i controlades a través de Pegasus i Candiru és la seva adscripció o relació amb el moviment independentista".

 

Per tot plegat, amb la finalitat d'"identificar l'abast temporal i el nombre de persones monitorades amb el CatalanGate i exigir responsabilitats", reclamen aquesta llista de 70 compareixents. La integren responsables polítics, que són: Carles Puigdemont (en tant que afectat per l'espionatge i membre del comitè de Pegasus a l'Europarlament) Pedro Sánchez, Fernando Grande-Marlaska, Margarita Robles, Nadia Calviño, Yolanda Díaz, Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría, Pablo Iglesias, Carmen Calvo, Enric Millo, Teresa Cunillera, Maria Eugènia Gay, Iván Redondo, Diana Riba (eurodiputada i membre de la comissió de Pegasus a l'Eurocambra), Didier Reynders (comissari de Justícia de la Comissió Europea), Vera Jourova (comissària de Valors i Transparència de la Unió Europea), Jeroen Lenaers (president del comitè de Pegasus al Parlament Europeu), Sophia In'T Veld (ponent de l'informe final de Pegasus a l'Eurocambra), Hannah Neumann (eurodiputada dels Verds), Cornelia Ernst (eurodiputada), Ángel Gabilondo (Defensor del Poble) i Rafael Ribó (exsíndic de Greuges). Del CNI, també demanen que compareguin Félix Sanz Roldán (exdirector de l'òrgan), Esperanza Casteleiro (actual directora) i Arturo Relanzón (secretari general).

Més enllà de polítics, també proposen que hagin de comparèixer els advocats Gonzalo Boye, Andreu van den Eynde o Benet Salellas; jutges i fiscals, com són els casos d'Álvaro García Ortiz (fiscal general de l'Estat), Roberto Valverde (fiscal de delictes informàtics), José Luis Calama (jutge de l'Audiència Nacional), Pablo Lucas (jutge del Tribunal Suprem), Miguel Ángel Carvallo (fiscal de l'Audiència Nacional), Manuel García-Castellón i Alejandro Abascal (jutges de l'Audiència Nacional). En l'apartat de cossos policials, ERC, Junts i la CUP volen explicacions de responsables de la Guàrdia Civil, policia espanyola, Mossos d'Esquadra i Ertzaintza. Les peticions les tanquen un responsable del NSO Grup —propietaris de Pegasus—, de Saito Tech (antigament, Candiru), Ronald Deibert (director de The Citizen Lab), Meritxell Borràs (directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades) o Edward Snowden.