A tres dies per l'inici del debat d'investidura, els republicans es mantenen prudents i eviten anunciar qui serà el sentit del seu vot, a l'espera de si finalment hi hagués un pacte entre el PSOE i Podemos. El portaveu del partit a Madrid, Gabriel Rufian, ha volgut instar tots dos partits a negociar i ha avisat que seria una "enorme irresponsabilitat" arribar al debat de votació de la setmana que ve sense cap pacte. "Si arriben a un acord, per nosaltres no serà", ha insistit un cop i un altre en declaracions a la premsa després de la reunió executiva d'aquest divendres.

Malgrat la trobada s'havia fixat per decidir el sentit del vot del partit, i que només tenia aquest punt a l'ordre del dia, Rufián ha defensat que no és possible posicionar-se sobre "una acord que no existeix" i ha evitat aclarir què farien els 14 diputats que podran votar dimarts i dijous que ve al Congrés si finalment no hi ha pacte. El líder republicà s'ha limitat a demanar a l'esquerra espanyola que sigui "responsable" i que faci "el favor de fer política".

En aquest sentit, ha avisat que si no hi ha un acord i es va a unes noves eleccions s'estaria donant una "segona oportunitat als fills d'Aznar" i que seria un error "històric". "L'alternativa és dramàtica", ha reconegut. Per tot això ha fet una crida tant a Pedro Sánchez com a Pablo Iglesias a trucar-se i negociar i ha avisat que, si finalment la investidura fracassa, tots els partits d'esquerres ho pagaran perquè la societat no diferenciarà "sigles".

Rufián ha fet aquestes declaracions acompanyat de la portaveu del partit, Marta Vilalta, que ha defensat que "la situació no ha canviat" i ha acusat Sánchez de ser un "irresponsable" i un "immobilista. Tot i això, ha afirmat que "encara hi ha temps" i ha exigit a tan al PSOE com a Podemos que facin "política". Així doncs, el partit ha optat per ajornar la decisió davant un escenari que asseguren que pot "canviar" i ha llençat la pilota endavant a l'espera de nous esdeveniments, deixant totes les opcions obertes.

"Diversitat d'opinions"

Els republicans, que fa unes dies es decantaven per l'abstenció com a opció més factible, arribaven aquest divendres a la reunió obrint de nou tots els escenaris. El fet que PSOE i Podemos no arribin a cap acord, la bel·ligerància de les paraules del mateix Pedro Sánchez en els últims dies allunyant-se de l'independentisme i l'últim escàndol sobre les relacions entre el CNI i el cervell de l'atemptat de Barcelona del 17 d'agost; no han ajudat a aclarir l'escenari. 

Tot i això, els republicans tenen clar que l'alternativa a Sánchez és complicada. Bloquejar la investidura del socialista i abocar-lo a una eventual nova votació al setembre, amb la Diada pel mig i amb la sentència als presos polítics a punt de veure la llum, complicaria l'abstenció dels independentistes. La decisió seria encara més difícil de justificar, però unes noves eleccions podrien acabar beneficiant les dretes i abonant, encara més, la situació de repressió a Catalunya. Això, comptant que Sánchez optés per una nova investidura.

Per aquest motiu, dins el partit hi ha una certa diversitat d'opinions, com ha apuntat el mateix Gabriel Rufián en les declaracions a la premsa, on ha assegurat que durant la reunió hi ha hagut un "interessant debat que reflecteix la diversitat d'opinions" que també hi ha dins la societat. De fet, l'exlíder dels republicans a Madrid, Joan Tardà, va fer una piulada aquest dijous a la tarda on desitjava l'executiva es descantés per l'abstenció. Tot i això, des del partit asseguren que les decisions es prendran, "com sempre", per "consens".

Bildu, “en sintonia”

En paral·lel, des de Bilbao, EH Bildu s’ha pronunciat en uns termes pràcticament similars. La portaveu al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha assegurat que la seva posició és la de “no obstaculitzar” i que la seva anàlisi de la situació està “en sintonia” amb la dels republicans. Sí que ha descartat un ‘sí’ a Pedro Sánchez, un “suport actiu”, però ha aplanat el camí per a una hipotètica abstenció.

En tot cas, ha instat el candidat socialista a decidir si serà el president que “apliqui el 155” o si, en canvi, serà el que “doni veu als nostres pobles”, referint-se a Catalunya i el País Basc. Cal recordar que tots dos partit van acordar fer una acció coordinada al Congrés i votar el mateix en la investidura.