Una de les principals incògnites del dia és com afectarà la sentència del TJUE sobre la immunitat d'Oriol Junqueras en les negociacions entre ERC i el PSOE i, poques hores després de saber-se la decisió de Luxemburg, ha estat ja el vicepresident Pere Aragonès l'encarregat de començar posar negre sobre blanc a la qüestió. En declaracions al Parlament, el també coordinador nacional del partit ha reclamat al govern espanyol que compleixi la sentència del TJUE.

"No hauria de ser un intercanvi, s'ha de complir, no hi ha més", ha etzibat, després d'assegurar que no tenen "cap dubte" que la compliran perquè "són els primers que diuen que les sentències s'han de complir". Preguntat per si ho exigiran a les properes reunions, Aragonès ha afirmat que ho posaran "sobre la taula i tothom haurà de prendre decisions". "Seria molt estrany que el govern espanyol es converteixi en un govern desobedient a la UE", ha afegit, i ha recordat que ja havien dit que per avançar en la negociació "s'ha d'abandonar la via penal".

Nul·litat de la sentència i llibertat per a Junqueras

Per altra banda, Aragonès, com ja havia anunciat el partit tot just saber-se la notícia​, ha assegurat també que demanaran la "nul·litat de la sentència i la llibertat immediata de Junqueras". Els republicans volen el seu president "fora de la presó i sense inhabilitació" i avisen que "no pararan" fins a aconseguir-ho. "L'Oriol torna", ha sentenciat el dirigent republicà, després d'afirmar que en les properes hores i dies plantejaran la qüestió al Tribunal Suprem a través dels seus equips jurídics.

Els republicans veuen la sentència "històrica", i asseguren que avui s'ha establert "doctrina per garantir els drets de tots els electors europeus". "La justícia arriba, triga, però arriba, i arriba des d’Europa", ha continuat, tot afirmant que el tribunal ha estat "clar i contundent", en afirmar que Junqueras és eurodiputat i té immunitat des de la publicació del resultat i que "s'han vulnerat els drets de tots els ciutadans que el van votar".