Els grups catalans ERC i Democràcia i Llibertat (DiL) donen per mort el pacte que PSOE i C's van presentar la tarda de dimecres per a la investidura del candidat Pedro Sánchez. Això, a no ser que el Partit Popular s'hi sumi. "L'avantsala de la gran coalició: ara només hi falta el PP, i ja hi seran tots!", ha dit en un tuit el cap de llista de DiL, Francesc Homs. Alhora, el líder d'ERC, Joan Tardà, pensa que "segur que les empreses de l'Ibex i el sector més reaccionari del PSOE pressionarà perquè hi hagi acord", Ho ha dit a través de la ràdio.

Per tant, només veurien en la gran coalició PP-PSOE-C's el desllorigador al pacte de govern de socialistes i taronges, amb el qual Sánchez es presentarà a la investidura l'1 de març. Per al cap de llista de DiL, de prendre aquest camí, podria ser "el principi de la fi del PSOE". És a dir, que la possibilitat que es reproduís l'escenari grec hi és present. Els partits grecs Nova Democràcia (equivalent al PP) i PASOK (equivalent al PSOE) van pactar per tal de poder governar, fet que va generar l'auge de Syriza, que ha substituït el PASOK.

Perills per Catalunya

Podria ser la unitat d'Espanya allò que empenyés a sumar esforços els partits estatals. Homs veu en aquest pacte "un acord contra la voluntat del 80% de la ciutadania de Catalunya", segons afirma en el compte de Twitter. Alhora, recorda que "allò que passi a la política espanyola, a Catalunya sempre li incumbirà", com ara les mesures que PSOE i C's proposen. Considera que ataquen la immersió lingüística i tendeixen a la recentralització de l'Estat. "A Espanya fa dies que s'ha deixat de fer política", ha assegurat el convergent.

El número dos de DiL, Carles Campuzano, comparteix les paraules d'Homs. Segons ha dit a El Nacional, l'acord PSOE-C's "és un pacte fet contra la idea que Catalunya serà allò que els catalans decideixen, sense cap proposta en positiu per a Catalunya, i posa en risc el model d'immersió". Per la seva banda, el republicà Gabriel Rufián creu que de prendre el mateix camí els populars, els espanyols patirien molt amb l'entesa C's-PP-PSOE i no "desitja" aquest govern per a ells, segons ha dit en una entrevista en un diari digital.

Podemos: "No ens coneixen"

A més, després de la reunió amb els caps de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i Podemos, Pablo Iglesias, ERC i DiL descarten que la formació plurinacional s'abstingui. Deia Homs que havia observat que seu compromís era "total" amb el dret a decidir, alhora que el candidat d'ERC, Joan Tardà, els encoratjava a portar-lo "fins al final". Així mateix ho va assegurar Domènech després que el portaveu dels podemistes, Íñigo Errejón, anunciés que es retiraven de la mesa de diàleg amb el PSOE. "Si creuen que ens abstindrem, és que no ens coneixen", va sentenciar.

PSOE, l'Íbex a la dreta

"A Madrid últimament tot plegat és com un sainet", va dir dimecres al vespre Tardà, en una entrevista de ràdio. Així, la deriva cap a la dreta és imminent per a Tardà, que no s'amaga d'expressar que "el Zapatero del 2004 sembla un trotskista al costat de Pedro Sánchez". Per tant, des de les files d'esquerra, consideren que només en els d'Iglesias es podria trobar la fórmula que retornés a l'esquerra els socialistes, d'on creuen que s'ha allunyat pactant amb C's. "Un pacte d'esquerres a l'Estat només és possible amb una catarsi del PSOE o una majoria absoluta de Podemos. Tot suposa molt temps", ha apuntat.

Ara bé, el seu partit no tindrà vergonya a votar en contra d'un govern de PSOE-C's, ja que creu que "no li deuen res", en tant que "Catalunya Sí que Es Pot, Socialistes, C's i PP van votar en contra del nostre govern", assegurava. Per la seva banda, Rufián, els convidava a "venir al procés català, que nosaltres sí que volem canviar les coses".