La reunió de la setmana passada entre la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños ha obert la nova setmana política de nou amb retrets creuats entre els socis de govern. Després que Junts per Catalunya fos contundent carregant contra ERC per tornar al diàleg amb l'estat, aquest dilluns Esquerra Republicana s'ha defensat també de manera contundent i ha exigit a Junts lleialtat cap al pacte d'investidura que recollia l'aposta de la via negociada: "Cal complir amb els compromisos adquirits. Aixecar-nos del sofà on alguns estan instal·lats en la crítica que és bastant inútil. Demanem a Junts per Catalunya que compleixin amb l'acord d'investidura, respectar aquest procés de negociació, donar-hi marge, ser-hi, ajudar i que funcioni", ha dit la portaveu Marta Vilalta en roda de premsa.

 

La portaveu dels republicans ha reconegut que cal treballar en altres aspectes com la unitat estratègica de l'independentisme i dels partits del govern, "però ens vam comprometre a donar marge al procés de negociació i fins ara hem vist tot el contrari de Junts per Catalunya", ha insistit Vilalta, que ha exigit al partit de Laura Borràs i Jordi Turull que "deixin de debilitar el projecte independentista i se sumin als consensos de país" com l'autodeterminació, l'amnistia i la negociació: "Que hi siguin a la taula, que deixin de criticar i desgastar l'independentisme", ha insistit Vilalta davant d'un Junts per Catalunya que aviat haurà de decidir si sotmet a les bases la consulta sobre si seguir o no a l'executiu a partir dels resultats d'una auditoria. 

La principal crítica de Junts actualment és contra la descongelació de les relacions entre el govern espanyol i Catalunya ara que ha passat un temps del CatalanGate. Vilalta no ha volgut entrar en si és incoherent o no la reunió entre Vilagrà i Bolaños: "Parlar i trobar respostes és la nostra obligació. Sempre hem estat contundents quan ha fet falta amb el govern de l'estat. La reunió no normalitza res, però sí que intenta reobrir la via de la paraula. Quedar-nos asseguts esperant no soluciona res", ha insistit la portaveu, que ha dit que l'opció dels republicans és "arremangar-se i construir solucions".

Preguntada sobre com van veure la reunió entre la consellera i el ministre, la republicana ha reconegut que no estan "satisfets" amb els continguts i resultats de la trobada, però si ha assenyalat que és "un primer contacte" que ha de servir per fer un punt d'inflexió i reprendre el procés de negociació i abordar l'agenda "antirepressiva" que ja va explicar Vilagrà i que poc després Bolaños va refredar dient que no sabia a què es referia la consellera. 

Rectificació per Melilla

En la mateixa intervenció la portaveu dels republicans ha criticat la "brutalitat contra la humanitat" viscuda aquest cap de setmana on van morir gairebé 40 persones en una operació entre les forces de seguretat espanyoles i marroquines a la frontera, i que el president Pedro Sánchez va titllar d'operació "exemplar".  Per Vilalta és una "pobra reacció" del govern espanyol: "Com algú pot dir que l'actuació policial a la tanca va ser exemplar, si van morir desenes de persones?", i ha exigit una "rectificació immediata" per part del govern de l'estat.