Esquerra Republicana (ERC) defensarà la propera setmana al ple del Congrés de Diputats una proposició de llei per derogar els articles del Codi Penal en els quals es castiga amb penes de presó el delicte de calúmnies o injúries als membres de la Casa Reial i el que estableix multa per ofenses o ultratges a Espanya, les seves comunitats autònomes o als seus símbols o emblemes.

Els independentistes catalans han decidit incloure el debat de presa en consideració d'aquesta iniciativa en la sessió plenària de dimarts vinent, segons l'ordre del dia acordat aquest dimarts per la Junta de Portaveus a què ha tingut accés Europa Press.

La portaveu de Justícia d'ERC, Ester Capella, autora d'aquesta proposta presentada el passat 10 de novembre, al·lega que "la llibertat d'expressió és el dret fonamental de tota persona a expressar idees lliurement, i per tant, sense censura", i que així queda recollit a l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Estats Units com a exemple

Els independentistes catalans defensen que una democràcia avançada i moderna ha d'assegurar a la ciutadania el seu ple dret de la llibertat d'expressió i suggereix prendre com a exemple altres països de llarga tradició democràtica, com els Estats Units, on el seu dret constitucional considera que la crema i altres actes de sacralització de la bandera nord-americana estan protegits, "en tant que es consideren mostres de llibertat d'expressió".

ERC posa també com a exemple la portada segrestada de la revista El Jueves, el juliol de 2007, amb el llavors hereu de la Corona com a protagonista, o la persecució al raper mallorquí Valtònyc per les seves referències a la monarquia.

IU també el defensa

El Codi Penal contempla que les injúries a la Corona seran castigades amb la pena de presó de sis mesos a dos anys si la calúmnia o injúria fossin greus, i amb la de multa de sis a dotze mesos si no ho són. Per la seva banda, l'ultratge a la bandera d'Espanya o les comunitats autònomes comporta una pena de multa de set a dotze mesos.

Però ERC no és l'únic partit que ha plantejat despenalitzar les injúries a la Corona o l'ultratge a Espanya. Recentment, el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, va presentar al Congrés una proposta de reforma legal per eliminar aquests dos articles, així com els que fan referència a l'enaltiment del terrorisme o la vexació de representants religiosos, per considerar que són "obsolets" i "ambigus" i que, a més, s'estan utilitzant per restringir la llibertat d'expressió.