ERC ha demanat explicacions a la Fiscal General de l'Estat, Dolores Delgado, per la participació de Javier Zaragoza, fiscal del Tribunal Suprem que va participar al judici del procés, en un acte de Ciutadans al Parlament Europeu

A través d'una carta, els eurodiputats republicans Diana Riba i Jordi Solé han requerit a Delgado si va autoritzar Zaragoza a participar en aquest acte, on a més es va exposar un informe sota el títol 'Sobre el delicte de rebel·lió i sedició' fet pel mateix fiscal i encarregat per al partit taronja. Els republicans també han demanat saber si Zaragoza va cobrar per tot això.

A la missiva, Riba i Solé qualifiquen els fets de "greus" i ho argumenten esmentant articles dels Estatuts i el Codi Ètic del Ministeri Fiscal. Concretament, l'article 59 dels Estatuts diu que "no podran els membres del Ministeri Fiscal pertànyer a partits polítics o sindicats o tenir feina al servei dels mateixos, dirigir als poders i funcionaris públics o a corporacions oficials, felicitacions o censures pels seus actes, ni presentar-se amb caràcter o atributs oficials a qualsevol acte o reunió pública en què això no sigui procedent a l'exercici de les seves funcions".

El Codi Ètic del Ministeri Fiscal reconeix la llibertat d'expressió dels fiscals "amb els principis que han de guiar l'actuació del Ministeri Fiscal, entre els que destaquen els de lleialtat constitucional, enfortiment de la confiança en la justícia i l'omissió de realitzar qualsevol acció que pugui ser percebuda com una afectació a la seva independència i imparcialitat o que vagi en demèrit de la consideració que la ciutadania hauria de dispensar a la justícia, als seus servidors i a la mateixa Fiscalia".

L'estratègia de Boye

Tanmateix, els republicans no són els únics que consideren incompatible la independència judicial amb la participació en un acte "marcadament polític" com va ser el que Ciutadans va organitzar el passat 23 de novembre a l'Eurocambra.

L'advocat dels eurodiputats de Junts, Gonzalo Boye, ja va confirmar que inclouria la participació de Zaragoza en aquest acte en l'argumentari de la defensa en el procés de suplicatori al qual s'enfronten els seus clients. Cal recordar que durant l'acte, Zaragoza va mostrar la seva frustració per no haver pogut aconseguir l'extradició del president a l'exili i va reclamar una reforma del mecanisme de l'euroordre. "No pot ser que un estat es converteixi en un refugi d'impunitat per a aquells que pretenguin alterar la integritat territorial", va dir apuntant a Bèlgica.

 

Imatge principal: Els eurodiputats Jordi Solé i Diana Riba / ACN