"Cal no cometre errors tàctics. Jo no hauria fet". El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, no ha pogut evitar carregar contra el líder de CDC al Congrés, Francesc Homs, per haver votat -suposadament- a favor de fer presidenta de la cambra baixa Ana Pastor i ha assegurat que "malgrat que el joc parlamentari dóna per fer cabrioles", ell no hagués actuat així.

Els dos portaveus de partits sobiranistes a Madrid s'han anat enganxant a través de diverses ràdios i televisions, però encara no ho han fet cara a cara. 

Per Tardà, Homs "ha intentat buscar-se la vida, és legítim, serà la ciutadania qui jutgi si tàcticament és correcte", però aquestes paraules no han agradat al diputat de CDC, que li ha etzibat que "tenim moltes ganes de saber d'on surten els 10 vots [que no estaven previstos], que no canvien res" i li ha volgut recordar que "el vot és secret" i que ningú els garanteix que siguin precisament els diputats de la vella Convergència els que han donat més vots als populars per assolir la presidència de la Mesa.

Agafant-se a les paraules del seu company, el també diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha anat un punt més enllà i, tot i que ha reconegut que "entenc CDC", també ha subratllat que "em grinyola que CDC voti el PP o Ciutadans".

Estúpids i insensats

Qüestionant-se com és capaç el PSOE de pensar que ERC els donaria el vot per presidir la mesa del Congrés si ni tan sols s'han dignat a fer-los una trucada després de les eleccions, Tardà ha recordat que "fa setmanes que el PSOE no té relació amb ERC" i ha afegit que "la relació és molt més freda que en època de retallades de l'Estatut, és innexistent". 

"Ara pretenien que votéssim Patxi López? Estúpids, insensats!", els ha etzibat Tardà, que ahir ja havia fet una reflexió semblant a través del seu compte de Twitter.

Però aquest no ha estat l'únic punt calent que ha encès la tria de la presidenta del Congrés. Tardà s'ha enganxat amb diferents polítics per les xarxes, sobretot amb membres de Podem. 

Primer ha estat amb els diputats de Catalunya Sí que es Pot Lluis Rabell i Marta Ribas, que havien acusat ERC de "mesquins" per, segons ells, afavorir una presidència popular a la cambra baixa.

La discussió dels diputats d'ERC sobretot amb Ribas està sent constant i encara continua 24 hores després de l'elecció de Pastor com a presidenta de la Mesa. Després que Rufián escrivís al seu compte de Twitter que "el PSOE és d'esquerres com vosaltres independentistes", la diputada de Sí Que Es Pot ha continuat carregant contra el seu vot en blanc per a la presidència del Congrés.

També s'han enganxat amb el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, que els va fer saber que no esperava que ERC facilités una presidència popular i Tardà li ha etzibat que ell sí que no s'esperava aquesta manipulació".

Així les coses, la divisió entre formacions polítiques ja no només s'està ampliant entre els partits unionistes i sobiranistes, sinó que també s'està obrint una escletxa entre els propis independentistes.