El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha exposat que els representants de les formacions sobiranistes —PDeCAT, CUP i CatenComú— estan "en conversacions" per posar en comú "proposades de redactat" amb l'objectiu de trobar un programa netament independentista. Segons el republicà, l'objectiu és presentar-lo en els propers dies.

En una roda de premsa posterior a la reunió de la direcció del partit, Sabrià ha defensat aquest dilluns la necessitat que l'independentisme guanyi les eleccions del 21 de desembre per "restituir el Govern legítim" de la Generalitat, que va ser cessat amb l'article 155, però no ha aclarit qui hauria de ser investit com el president del nou executiu.

Sabrià ha fet una crida per a Puigdemont i Junqueras "puguin tornar a governar", però ha assegurat que és aviat per definir les negociacions per formar govern quan ni tan sols no s'han celebrat les eleccions.

"Ara ens toca omplir les urnes de vots. Quan sigui l'hora veurem quines són les possibilitats reals. Em demaneu elucubracions sobre escenaris" que ara mateix no estan definits, ha replicat el portaveu republicà per defensar aquesta indefinició.

ERC argumenta que les condicions en les quals cal pensar sobre el futur Govern no són les normals, perquè ara mateix "una part del Govern està a la presó i l'altra part és en l'exili", i ha assegurat que ja hi haurà temps per abordar aquesta qüestió.

El debat sobre qui serà el candidat de l'independentisme a la Generalitat s'ha avivat en els últims dies: en una carta des de la presó Junqueras va assenyalar de manera implícita el nom de la secretària general del partit, Marta Rovira, mentre que JuntsxCat demana que sigui Puigdemont encara que la seva llista no sigui la més votada.

"Derrotar l'Estat"

Sabrià ha demanat de focalitzar les eleccions en què són una oportunitat "per derrotar a l'Estat a les urnes", ja que segons el seu parer està en joc si els catalans mostren el seu rebuig de l'aplicació del 155, o ho avalen votant partits que van defensar l'aplicació d'aquesta article.

"Aquestes eleccions van exactament d'això, si envia Rajoy o manen els catalans. Si volem un futur millor o si acceptem la repressió, la regressió i la decadència" que, segons Sabrià, es desprèn de la intervenció de l'autonomia catalana.

També ha explicat que el programa electoral d'ERC inclourà "fer tot el que faci falta perquè la República surti cap endavant i es modernitzi", la qual cosa creu que passa per qüestions com reduir el dèficit, pagar a proveïdors, aplicar la renda garantida de ciutadania o revertir les retallades en sanitat.

"Fer proposades sense demanar permís" a l'Estat, ha resumit el republicà, que assegura que ERC manté la idea de negociar amb altres formacions sobiranistes la inclusió en el programa electoral de punts compartits en al·lusió al 155 i als polítics i líders independentistes empresonats.