El president d'ERC, Oriol Junqueras, admet en una carta dirigida als militants del partit que l'independentisme ha comès errors i ha evidenciat febleses, per la qual cosa, insta a corregir-ho; assegura que el president, Carles Puigdemont, i els membres del Govern també són candidats d'ERC el 21-D; i assenyala la secretària general, Marta Rovira, com a futura presidenta de la Generalitat. "Va sent hora que en aquest país una dona sigui al capdavant", reclama el líder republicà.

En la carta que Junqueras escriu des de la presó d’Estremera, “amb serenitat i temps per pensar”, subratlla el paper que ha assumit Rovira en el procés —“poques persones com la Marta Rovira, la nostra secretària general, van remar tant i desbrossar tant el camí”—, per la qual cosa reclama als militants que li facin confiança. “S’ho ha guanyat com ningú. Sempre empenyent, resolent dificultats i superant tota mena d’obstacles, sense ella no hauria estat possible”, assegura.

“No és fàcil ser a la presó, amb tot el que implica. La llunyania i la reclusió són difícils de gestionar. Ara bé, ERC no em fa patir perquè no podia estar en millors mans”, assegura.

Autocrítica

El líder republicà analitza la situació en què es troba l'escenari polític després de la consulta de l’1-O i admet que, tot i posar Catalunya en l’agenda política del món, “això és insuficient” i no s’ha culminat la feina.

“Certament, també s’han comès errors. Sí. Ingenus, vam creure que l’Estat mai no s’atreviria a aplicar aquests nivells de repressió. O que la UE no permetria que el govern del PP, en nom de la unitat d’Espanya, tolerés tants cops contra la ciutadania i les institucions catalanes”, reconeix, per advertir tot seguit que cal aprendre dels errors un cop l’independentisme ha constatat les pròpies fortaleses i febleses.

En aquest punt, insisteix en la necessitat d’eixamplar la base de l’independentisme i de mantenir la cohesió social. Insta a “teixir complicitats amb aquells que, dissortadament, equiparen República i 155”. “Per dolorosa i incomprensible que de vegades ens resulti la seva actitud. És igual. La mà l’hem de tenir estesa”, rebla.

Junqueras adverteix que Esquerra no pot rebutjar les eleccions del 21 de desembre encara que les hagi convocat el PP i ni tan sols s’ha compromès a respectar els resultats. El líder republicà crida la militància a ser-hi i guanyar-les i assegura que el candidat d’ERC en aquestes eleccions també “el president legítim, Carles Puigdemont, i el conjunt del Govern, tots i cadascun dels consellers”.

“La nostra resposta inequívoca serà garantir que després del 21 de desembre el PP i el PSC no assoleixin el seu objectiu, que amb el nostre vot refusem la repressió, validem les nostres conviccions i objectius i que les institucions que han volgut destruir siguin encara més fortes i més legítimes”, rebla.