El congrés de Junts per Catalunya ha obert noves esquerdes amb els socis, Esquerra Republicana. Més enllà del cas Laura Borràs amb la justícia, al congrés de Junts s'han abordat velles i noves qüestions com rebutjar la taula de diàleg, prometre un punt d'inflexió a l'octubre o la necessitat de suprimir impostos com el de successions. Aquesta última qüestió és un nou xoc amb els d'Oriol Junqueras, que han avisat que en el pla de govern no es contempla cap reforma en aquest sentit: "Tot allò que sigui fer política fiscal perquè els que més tenen continuïn tenint més, no hi estarem d'acord", ha avisat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha considerat que Junts s'ha definit mitjançant la seva ponència: "El que van fer va ser definir-se clarament com allò que han sigut sempre, un espai de la dreta, de la dreta sobiranista". 

Vilalta ha insistit que cal seguir el pla de govern pactat en el si de la coalició, que no contempla cap reforma en aquest sentit, i preguntada sobre si això és un motiu de malestar dins l'executiu, ha instat a preguntar-ho a Junts: "Potser la incomoditat la tenen ells de formar part d'un govern republicà, d'esquerres i independentista". La portaveu ha assegurat que Esquerra està còmoda dins el Govern, i que no els trobaran en el soroll i discrepància, sobretot pel que fa a l'estratègia de la via negociada que ERC ha recordat que és la "primera mesura" del pla de Govern, per això ha considerat que ha de ser Junts qui prengui decisions si té aquesta incomoditat: "En qualsevol govern de coalició hi ha discrepàncies (...) Hi ha moltíssima feina per fer i tenim ganes de fer-la, el millor que li pot passar al país és tenir el president que té i el govern actual". 

Ara bé, si Junts no vol ser a la taula, Vilalta ha assegurat que la continuaran apuntalant, i ha dit que no pensen esperar-los i que volen liderar la resolució: "Només criticant no se soluciona res, no ens trobaran posant bastons a les rodes, nosaltres liderarem la resolució del conflicte polític", ha aclarit la portaveu, que també ha reptat Junts a dir quines alternatives hi ha a la via negociada que critiquen. En aquest sentit, ha recordat que Junts ha situat com a punt d'inflexió per avançar cap a la independència l'1 d'octubre de 2022, i ha considerat que fan "moltes proclames" però que no es concreta res: "No hi ha alternativa. Si la tenen, que l'expliquin". 

Borràs: és corrupció

Sobre el processament de Borràs, ha insistit que la decisió de Fiscalia de no processar-la per malversació no canvia res, i ha recordat que la prevaricació sí que és corrupció. Una vegada més, ha demanat ser exemplars en les actuacions en casos com aquests i no "malmetre el moviment ni el projecte independentista", i ha reconegut que li agradaria que els altres tinguessin el mateix nivell d'autoexigència dels republicans. Just fa una setmana, diverses veus d'ERC van assegurar que si Borràs fos del partit republicà, ja hauria estat apartada.