El número 65 a les llistes de Junts per Catalunya a Barcelona i president de Reagrupament, Josep Sort, ha presentat la seva renúncia per uns tuits polèmics. Abans d'esborrar el seu compte personal, ha explicat els motius que l'han portat a prendre aquesta decisió: "Soc conscient que he posat fàcil la guerra bruta que algú va anunciar que passaria en aquestes eleccions. I que ja existeix. Culpa meva, sabent com sé com són els nostres enemics. Sempre he estat independentista i d'esquerres. Em toca doncs, assumir responsabilitats ràpid". I posteriorment ha oficialitzat que marxa: "Així que dimiteixo de tots els càrrecs i responsabilitats orgàniques i altres. Endavant i Visca Catalanya lliure!".

tuit @graccus

Junts decideix suspendre'l de tots els càrrecs

Sort ha anunciat la seva renúncia però posteriorment ha estat el propi partit qui ha confirmat que l'ha suspès de totes les seves funcions: "Junts per Catalunya acorda per unanimitat suspendre de militància Josep Sort". La direcció s'ha reunit aquest matí i remarca que "condemna i rebutja qualsevol conducta política que no passi pel respecte a l'adversari i pugui ser ofensiva" i també confirma que el mateix Sort els ha informat de la seva decisió.

Junts demana que "amb la celeritat" que han actuat, també ho facin la resta de partits polítics quan calgui donar exemple si es troben en casos similars.

La diputada de Junts, Aurora Madaula, ha escrit: "Tenim molt clar que la política ha de ser responsable i donar exemple. No tolerem ni tolerarem mai actituds que suposin una ofensa a les altres persones. La política, com a la vida, no és predicar sinó actuar".

Què va dir?

Les responsabilitats que Sort assegura assumir venen derivades per alguns tuits polèmics que ha protagonitzat i ahir van començar a posar-se de relleu a través de les xarxes. La primera en denunciar-ho va ser l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: "Hola Laura Borràs i Elsa Artadi. Se us ha passat que porteu un racista, xenòfob i masclista a la llista de Junts? El fareu fora avui mateix? O esteu d'acord amb el que diu? Què fareu?". Colau adjunta un tuit de Sort del passat mes d'abril on titlla l'alcaldessa de "puta histèrica espanyola". 

El president d'Unidas Podemos, Jaume Asens, també ha recordat alguns comentaris de Sort el passat 2020. De Rosa Maria Sardà, va adjuntar una fotografia seva i escrivia: "Farem neteja d'espanyols, promise". O també publicava una fotografia del seu dinar i ho lligava així: "Aquest migdia, pop del Maresme amb patates, i als espanyols que els mati Déu".

En d'altres, també atacava la línia editorial com la de la periodista d'Els Matins de TV3, Lídia Heredia: "Quin gran President que tenim i com li està petant el cul a la Lídia Heredia! Benvingut i ben trobat! President, no pari! Destrossi-la més, sense pietat!".

tuit president

Ada Colau però també Jaume Asens o Jèssica Albiach dels Comuns han condemnat els tuits de Sort. Des d'Esquerra, Elisenda Alamany o Jenn Díaz han titllat de masclista actituds com aquesta: "Sabeu per què ens ofèn tant quan ens dieu histèriques? Perquè va ser així com van diagnosticar milers i milers de dones amb símptomes que podrien ser depressió o angoixa. O dones simplement fartes de tot. El remei? Les masturbaven. Sí, el metge. El llenguatge mai és innocent", recorda la diputada Díaz.