La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, i la presidenta d'ECP al Parlament, Jéssica Albiach, urgeixen el PSC a no plantejar "més excuses" i tancar un acord de pressupostos. En una entrevista a Ser Catalunya, la també secretària general adjunta dels republicans ha situat el pacte a la setmana que ve i ha defensat que està "molt encarrilat" després que ERC hagi acceptat la B-40 plantejada pels socialistes. "Segur que queden serrells però no són un impediment. Demanem un acord el més ràpid possible", ha afegit. Per la seva banda, Albiach, en declaracions al programa Cafè d'Idees, ha lamentat que el PSC hagi "bloquejat" els pressupostos. "Més que esculls, està plantejant excuses", ha dit.

Després que ERC votés aquest dijous a favor del punt de la moció del PSC sobre el tram del quart cinturó entre Sabadell i Terrassa, Vilalta ha defensat que "no caldria esperar més" i que "és el moment de fer l'acord definitiu". Així doncs, ha instat els socialistes a fer un pacte "el més ràpid possible" tot i que el primer secretari del PSC, Salvador Illa, va situar la represa de les negociacions a dilluns. Pel que fa al canvi de posició sobre la B-40, Vilalta ha assegurat que es tracta d'una "decisió col·lectiva" que s'ha pres després de parlar amb els membres del partit al Vallès, amb el conseller de Territori, Juli Fernàndez, que històricament s'hi ha manifestat en contra i també amb el grup parlamentari. "No és el nostre model però creiem que el bé és superior: que Catalunya disposi de pressupostos", ha insistit.

Les negociacions

Vilalta ha sostingut que les negociacions amb Junts continuen obertes i els ha acusat d'haver-se "descartat una mica sols", en entendre que les converses entre el Govern i els seus exsocis han trobat esculls i s'han dilatat molt. "No deixem passar un dia més. Si pot ser la setmana que ve, som-hi. És responsabilitat de tots. Ens hem mogut i hem superat aquest escull. Que no vinguin amb més excuses ni apareguin més murs. Ho tenim molt encarrilat i creiem que sí, que la setmana que ve hem de tenir pressupostos", ha resumit.

Els comuns no canvien l'acord amb el Govern

Per la seva banda, Albiach ha qualificat "d'al·lucinant" que ERC canviï de posició amb la B-40 sense tenir garantit un acord de pressupostos amb el PSC. I ha afegit que no sap per què els republicans han actuat d'aquesta manera. I és que el moviment d'aquest dijous, segons Albiach, "ha tensat" molts votants d'ERC i el partit tindrà dificultats per explicar-ho als seus electors.

La líder dels comuns al Parlament ha explicat que el seu partit no té un acord d'investidura ni de legislatura amb ERC sinó un acord pressupostari. I, per aquest motiu, ha defensat que el canvi de posició dels republicans sobre la B-40 no modifica l'acord de pressupostos amb el Govern. Albiach assegura que té la paraula del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no hi haurà als pressupostos ni un sol euro per a la B-40, ni per a l'ampliació de l'aeroport del Prat ni per al Hard Rock.

Les polítiques d'Acció Climàtica i la B-40

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha defensat aquest divendres que la "cessió" d'ERC amb la B-40 "no contradiu en absolut les polítiques" del seu departament. En declaracions a l'ACN, Jordà ha afirmat que la transició ecològica i l'adaptació al canvi climàtic són "una prioritat" i ha remarcat el seu "compromís ferm i absolut" en aquests aspectes. Segons Jordà, l'acceptació per part del seu partit de la B-40 es fa per assolir "un bé suprem", els pressupostos, que són "extremadament necessaris" per al país.