El grup parlamentari d'Esquerra Republicana al Senat ha demanat aquest divendres la compareixença del ministre de l'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, al Congrés arran del vídeo despectiu que ha gravat un guàrdia civil durant la sortida dels presos polítics de la presó de Brians 2.

ERC demana la compareixença de Marlaska recordant que el mateix ministre i el Tribunal Suprem ens van comprometre a la "dignitat i seguretat" dels presos polítics durant els trasllat des de les  presons catalanes a Madrid pel judici al procés.

Alhora, la formació republicana ha presentat una bateria de 20 preguntes al mateix ministre en relació al trasllat dels presos des de Brians 2 fins a Alcalá-Meco i Soto del Real, que ha estat sota la direcció de la Guàrdia Civil. 

Entre les preguntes, ERC, pregunta a Marlaska si la persona que ha gravat el vídeo en qüestió forma part del cos de la Guàrdia Civil. En cas afirmatiu, el grup també pregunta al ministre si "li sembla normal i adequat" que el govern espanyol gravi en mig d'una operació en curs, perquè no s'ha impedit i si es normal que es donin aquest tipus de comportaments durant les operacions.