Tot i que ja fa una setmana que el PSOE va registrar en solitari la llei d'amnistia que va permetre dies després la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol amb els partits independentistes, ERC encara està revisant el text i decidint si presentarà esmenes per millorar-lo i fer que tingui "la màxima seguretat jurídica" davant els atacs de la dreta. Així ho ha expressat la portaveu del partit, Raquel Sans, en roda de premsa, assegurant que els republicans no tanquen la porta a cap via parlamentària, però sense voler assenyalar quines millores es poden produir per continuar treballant amb discreció. Que les esmenes estiguin sobre la taula no vol dir que ERC les presenti, sinó que el partit es reserva aquesta possibilitat, segons les paraules de la seva portaveu, que ha assegurat que es continua treballant en la norma. Des de Junts, en canvi, la setmana passada es van donar per satisfets amb el contingut de la llei i van descartar aquesta possibilitat: "No presentarem esmenes perquè és un text que ha costat moltíssim de pactar", va deixar clar el seu secretari general, Jordi Turull. 

ERC veu amb mals ulls la continuïtat de Marlaska

Aquest dilluns ha estat marcat per l'anunci del nou Consell de Ministres de Pedro Sánchez. Un govern espanyol que es queda sense representants de Podemos, amb més ministres de Valladolid que del PSC (tot i el bon resultat electoral dels socialistes catalans en les passades generals), i on sobreviuen dues figures que es donava per fet que no repetirien: Margarita Robles al capdavant de Defensa i Fernando Grande-Marlaska a Interior. Raquel Sans s'ha referit especialment a aquest últim, tot i assegurar que a ERC no l'importen els ministres que esculli Pedro Sánchez sinó que el president reelegit compleixi amb els acords signats a principis de novembre. Així i tot, ha reconegut que al seu partit no li ha agradat gens que el titular d'Interior es mantingui en el càrrec: "En un ministeri tant delicat com Interior, no ens agrada gens el nom que es proposa. Al capdavant hi hauria d'haver una persona amb més sensibilitat", ha deixat caure Sans, un missatge que també s'aplica en el cas de Margarita Robles. 

Respecte a la pèrdua de pes del PSC dins del govern espanyol, que passa de dos ministres (Raquel Sans i Miquel Iceta) a només un (Jordi Hereu), la portaveu republicana ha assegurat que per Catalunya això és "irrellevant", ja que tots els pactes als quals ha arribat ERC ha estat amb el PSOE directament, fent referència a l'amnistia o a la carpeta del benestar que inclou el traspàs de Rodalies. En aquell pacte també hi estava inclosa la continuïtat de la taula de diàleg, però en l'acord signat per Oriol Junqueras i el nou ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, no hi havia fixada cap data. Sans ha assegurat que la mesa de negociació es reunirà públicament quan hi hagi algun acord per anunciar, però que mentrestant, els dos partits continuen treballant i en contacte.