ERC ha buscat les pessigolles a Miquel Iceta per compres d'obres d'art que voregen el masclisme. Els diputats republicans al Congrés Pilar Vallugera i Joan Margall han registrat aquest dijous tot un seguit de preguntes per al ministre de Cultura sobre la bretxa de gènere en les adquisicions artístiques que va fer l'any passat el seu departament. Dels 6,6 milions d'euros invertits, només un 7% es va destinar a obres realitzades per dones (347.733 euros). En altres paraules: de les 200 obres d'art que es van comprar, tan sols tretze eren de dones. I això que el Ministeri de Cultura s'havia compromès a què el percentatge no seria inferior al 40%.

Aquesta bretxa de gènere ja l'havia denunciat l'associació de Dones a les Arts Visuals (MAV) durant la celebració de la fira ARCO, la setmana passada a Madrid. Ara, ERC ha recuperat la qüestió i ha buscat respostes davant la "infrarepresentació en l'adquisició pública d'obres fetes per dones". Els diputats republicans han registrat fins a cinc preguntes en el Congrés perquè Iceta doni explicacions sobre la polèmica, que és "encara més greu atenent als compromisos que el Ministeri de Cultura havia contret amb les associacions feministes culturals".

Les preguntes d'ERC a Miquel Iceta

Aquestes són les cinc preguntes d'ERC a Miquel Iceta: per una banda, "creu el govern espanyol que la quantitat pressupostària destinada a l'adquisició d'obres d'autoria femenina és correcta i equitativa?"; per una altra, "amb quins criteris es realitza l'adquisició d'obres per part del Ministeri de Cultura?"; també, "per quin motiu el ministre Miquel Iceta ha incomplit el seu compromís de destinar, com a mínim, el 40% del pressupost d'adquisicions de béns artístics a obres realitzades per dones?"; així mateix, "té previst el govern espanyol esmenar aquesta discriminació amb el pressupost d'adquisició de béns artístics per l'any 2023? Si és així, de quina manera? El govern espanyol contempla la possibilitat de destinar el 73% del pressupost per al 2023 a obres realitzades per dones, compensant així el dèficit que hi ha hagut durant el 2022?"; finalment, "té previst el govern espanyol actualitzar els protocols i criteris pertinents perquè aquesta discriminació de gènere, o de qualsevol altra mena, no es repeteixi en cap circumstància?".

Va ser divendres passat quan Iceta es va manifestar sobre la polèmica, després que sòcies de MAV fessin una performance per denunciar la discriminació. "M'ha estranyat molt, la meitat de les obres que el Ministeri de Cultura va comprar l'any passat van ser de dones i enguany serà un percentatge més alt", va etzibar el ministre. Es va limitar a afegir que "el talent femení està aportant moltíssim i la impressió és que si tingués més facilitats encara seria més". "Seguirem treballant en aquesta direcció", va concloure.