Fa una setmana el dilluns arrencava amb la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, assegurant que tancaven files amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en el marc de l'estratègia per defensar l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà. Set dies després Juvillà ja no és diputat del Parlament i Borràs ha carregat contra ERC i la CUP de no sumar-se a una proposta de "resistència col·lectiva" per respondre als atacs i les ingerències de l'estat. Amb la crítica de Borràs damunt la taula, Vilalta ha assegurat que ERC no és coneixedora d'aquest pla alternatiu, i és per això que li ha exigit explicar-lo: "Si té una proposta guanyadora, que l'expliqui".

Així ho ha dit Vilalta en la roda de premsa habitual dels dilluns, després que Borràs hagi assegurat en una entrevista a Rac1 que es va sentir sola presentant una proposta -de la qual no ha donat detalls- on ella estava disposada a assumir les principals conseqüències. Així doncs, Vilalta ha assegurat que com a organització política no els han fet arribat cap proposta concreta: "No sabem quina és la proposta de la qual parla la presidenta", però si que ha reconegut que Borràs va parlar amb el president, Pere Aragonès, per parlar-li d'aquesta estratègia, que també segons Borràs inclou desobeir la sentència del TSJC que imposa el castellà a les aules, implicant a mestres i directors d'escoles: "Quina és aquesta proposta que diu que ha proposat i que segons sembla hauria de portar-nos a la independència?", s'ha preguntat Vilalta.

És en aquest punt que la portaveu republicana ha instat a Borràs a "assumir la realitat" i abandonar proclames buides, solucions màgiques i jugades mestres que al seu parer no serveixen per avançar. La portaveu republicana ha reivindicat que ells tenen molt clars la proposta a seguir, que és "sumar, ser més i cada vegada més forts", i ha instat l'independentisme a seure, però això sí, sense retrets, sense acusacions i sense buscar culpables, i ha demanat assumir els aprenentatges de l'1 d'octubre del 2017 per ara treballar per solucionar mancances. 

Falten explicacions

Més enllà d'això, Vilalta considera que Borràs encara no ha donat totes les explicacions sobre el cas de Juvillà. Si bé la setmana passada acabava amb una Mesa i una Junta de Portaveus on els grups van retreure a Borràs no donar suficients explicacions, avui la presidenta ha parlat a Rac1, des d'on ha dit que no farà cap roda de premsa i des d'on també ha explicat que donarà les explicacions a la Junta de Portaveus, que són a porta tancada. Vilalta considera que la presidenta ha de fer aquestes explicacions perquè hi ha fets que encara no són clars, com la data concreta en què Juvillà va deixar de ser diputat, qui ho sabia i quines decisions es van prendre: "Creiem que és bo poder-ho fer amb la màxima transparència". 

En qualsevol cas després d'aquest xoc dins l'independentisme, on de moment la CUP es manté en silenci, Vilalta ha dit que no buscaran culpables "si és que n'hi ha", i que cal treballar per refer l'estratègia compartida, una estratègia que de nou ha dit que no ha d'incorporar paraules buides ni jugades mestres. A més, ha reivindicat que els republicans han actuat en tot aquest cas de Juvillà "amb la lleialtat necessària en cada moment", una actitud que considera que Junts no va tenir amb ERC quan el Parlament era presidit per Roger Torrent i es va retirar l'escó al llavors president de la Generalitat Quim Torra. Sigui com sigui, ha avisat que fer-se retrets i buscar culpables "inhabilita" com a moviment i com a projecte: "Estem absolutament convençuts que la millor manera de superar la repressió és treballar conjuntament".